22 oktober 2011

Möte med WLSA

Hade möte med ordföranden för WLSA, Women and Law in Southern Africa. Det är en kvinnorättsorganisation som finns i hela södra Afrika men arbetar enskilt i varje land med regionalt samarbete. De arbetar med research och upplysning för att stärka kvinnors rättigheter i lagstiftning och institutioner, men även i vardagliga livet.

Mötet gick väldigt bra och vi kom överens om att samarbeta - i bägge projekten! WLSA ska ta fram material ang. kvinnors rättigheter, sexualitet, våld mot kvinnor, HIV/AIDS, tidiga graviditeter och tidiga äktenskap riktat till unga tjejer som jag och andra tränare samt lärare kan använda för fotbollsprojektet i skolor. Instruktörer från WLSA ska utbilda tränare och lärare för att dessa ska kunna förmedla kunskap till fotbollsspelarna/eleverna, men även utbilda tjejerna direkt. Hur detta upplägg ska se ut mer i detalj ska vi diskutera på nästa möte i slutet på november, då projektet, med upplägg och budget, bör vara helt fastställt. Positivit var dock att WLSA lovade att ställa upp med instruktörer voluntärt, så det enda vi måste stå för är material, kopior och utskrifter etc. Mycket tacksam för det eftersom vi än så länge inte har något finansiellt stöd.

Det andra projektet ska WLSA också vara delaktiga i, också det med start i januari. WLSA:s instruktörer ska utbilda tränare och annan relevant personal inom nämnda ämnen för att dessa sedan i sin tur ska kunna utbilda nya tränare och spelare. Eftersom detta projekt sträcker sig över hela landet är det mer kostsamt och vi diskuterade olika upplägg länge. Vi kom fram till att det bästa är att ha ett pilotprojekt med de åtta klubbarna i Maputo provinsen först, för att se exakt vad för behov målgruppen har och hur man på bästa sätt förmedlar kunskapen (via föreläsningar, seminarier, diskussioner etc.). Sedan när man efter denna första kurs har fastställt vilket innehåll som behövs tar man det vidare till de övriga provinserna. Istället för att transportera de 68 klubbarnas personal till Maputo kommer vi och WLSA samarbeta med andra kvinnorättsorganisationer runt om i landet. Alla dessa är med i Forum Mulheres (Kvinnoforum) och WLSA har mycket goda kontakter med dessa organisationer runt om i landet. Dessa organisationer kommer anordna kursen (som utarbetas efter pilotprojektet i Maputo) för klubbarna i respektive provins. Också här ställer WLSA:s instruktörer (och förhoppningsvis övriga organisationers instruktörer också) upp volontärt, medan vi står för material etc.

Vi ska på var sitt håll fixa klart med upplägg och budget från bådas sidor och har nästa möte i november för att diskutera detaljer! Känns jättebra att få med WLSA på tåget, det behövs verkligen!