19 oktober 2011

Ett projekt blir två

Nu har projektet utvecklats till två parallella projekt. Futebol dá força kommer genomföras parallellt med ett ytterligare projekt för att främja damfotboll överlag i Mozambique.

Den nya projektet är också det ett samarbete mellan fotbollsförbundet och Lurdes Mutola-fonden. Det kommer dock implementeras av Lurdes Mutola-fonden, utan inblandning av förbundet. Syftet med projektet är att främja och utveckla damfotboll i hela Mozambique. I samarbete med Nike, som är OS-medaljören och fondens grundare Maria Mutolas sponsor, ska ett start kit tas fram med 10 bollar, 10 västar och 20 koner som Nike sedan erbjuder till ett rimligt pris. Dessa köps sedan av sponsorer och olika organisationer/ambassader och delas ut till alla damlag som spelar i damligan i landets alla provinser. I gengäld mot att ett lag får ett start kit ska de sätta upp ett flicklag och även utbilda alla spelare om kvinnors rättigheter. Var tredje månad får laget ett nytt start kit och måste då starta ännu ett flicklag etc. Detta görs kontinuerligt var tredje månad, vilket gör att varje damlag under ett år startar fyra flicklag, som förutom att de får möjlighet att spela fotboll även blir medvetna om sina rättigheter.

Det finns 68 associerade damlag i landet, och om alla dessa medverkar i projektet genererar det 272 nya lag per år. Spelarna i damlagen får ställa upp som tränare för flicklagen, och materialet som delas ut tillhandahålls av klubben och används av alla lagen.

Detta skapar ett fungerande system med klubbfotboll för tjejer som förhoppningsvis kommer bidra till sportens utveckling och höja damfotbollens, och med den, kvinnors, status.

Förhoppningsvis kommer kanske alla de pengar som FIFA donerar till fotbollsförbundet för damfotboll kunna användas i projektet. Kanske kan förbundet också starta provinsiella serier för flicklagen när projektet har kommit igång. Man ska inte hoppas på för mycket, men om de nu får arslet ur vagnen så kanske Mocambique år 2013 har fungerande damfotboll.