26 november 2011

Tränarutbildning

Futebol dá forca har blivit mycket större än vad jag hade tänkt mig och projektidén har utvecklats en hel del sen jag först kom hit. För att tillgodose det stora behovet, och det stora intresset (skitkul!), kommer det inte räcka med den mobila fotbollsklubben som var den ursprungliga idén, och i och med att jag och projektet har blivit adopterade av Saschas Football for Worldwide Unity så har fokuset kommit att bli mer på att utbilda tränare, som sedan i sin tur kan utbilda och forma spelarna.

Parallellt med den mobila fotbollsklubben kommer vi ha en fortlöpande rekrytering av tränare där målgruppen är framförallt tjejer mellan 18-25. Vi kommer rekrytera bland redan aktiva tränare, damlagsspelare, universitetsstuderande på idrottsfakulteten och övriga intresserade. Varje månad kommer jag och Sascha hålla i intervjuer med de som har anmält intresse för att välja ut de seriösa och lämpliga personerna. Jag kommer hålla i intervjuerna medan Sascha observerar så att vi ser hur de behandlar en ung tjej – kan de inte respektera mig kommer de inte respektera sina spelare. Målet är dock att ha enbart kvinnliga tränare, vilket i början blir svårt och därför har vi sagt att det i början går bra med 50 % manliga tränare.

Efter intervjuerna väljs 24 personer ut som får delta i en två dagars tränarkurs. Kursen består av tre komponenter; praktisk fotboll för tränare, beteende tränare-spelare och utbildning för att förstå och förändra unga tjejers situation. Sascha har FIFA licens för att hålla i utbildningar och han kommer hålla i de två fotbollsbaserade komponenterna med fokus på beteendet tränare-spelare. Målet är att tränarna i första hand ska bygga upp självförtroende, och i andra hand duktiga fotbollsspelare.

Den tredje komponenten är uppdelad på tre olika organisationer, WLSA, UEM och FEMME. WLSA, Woman and Law in Southern Africa, kommer utbilda de blivande tränarna i mänskliga rättigheter med fokus på kvinnors och barns rättigheter. En professor från UEM, Universidade Eduardo Mondlane, kommer föreläsa om HIV/AIDS, sex och samlevnad samt familjeplanering och FEMME, en organisation som främjar kvinnligt entreprenörskap, ska föreläsa om företagsamhet, entreprenörskap och motivation. Sascha kommer sedan integrera detta i sin utbildning också, så att kursdeltagarna förstår hur de kan applicera den kunskapen på fotboll.

Efter avklarad kurs får den nu kvalificerade tränaren en t-shirt, ett par shorts, en väska och en keps – enkla saker för att motivera tränarna. Under kursen får de också skrivbok, penna och kursmaterial samt mellanmål. Sen är tanken att den nu kvalificerade tränaren ska starta ett eget tjejlag (eller fortsätta med sitt redan befintliga lag) och själv applicera Futebol dá forca. För att underlätta får varje tränare fyra bollar, tio västar, tjugo koner och ett tidtagarur.

Detta sker fortlöpande varje månad, vilket innebär 24 nya tränare med nya lag varje månad från och med februari (första kursen 26-27 januari). För att kontrollera att tränaren verkligen använder materialet till att träna tjejer och för att hjälpa till/stödja tränaren kommer den mobila fotbollsklubben användas för att åka ut till slumpvist utvalda träningar och finnas till på plats.

På så sätt når Futebol dá forca ut till många många fler tjejer och kan öka i omfång och styrka mycket snabbare, och det blir tjejerna själva som gör det!