20 november 2011

Turnering med fokus på HIV/AIDS

Lördag och dags för den andra turneringen, denna gång med fokus på HIV/AIDS. Turneringen flöt på utan större problem och det var väldigt lyckat!

Det var fyra medverkande lag, Zixaxa B, Aeroporto, Unidade Sete 1 och Unidade Sete 2. Först spelade Aeroporto mot Unidade Sete 1 och Unidade Sete vann med 1-0. Matchen dömdes av kvinnliga domare, vilket jag tror är jättebra för att öka motivationen. I halvtid pratade en proffesor från Universidade Eduardo Mondlane med alla spelare från de fyra lagen om HIV/AIDS och han var otroligt duktig. Han var engagerad och intensiv och vände sig direkt till tjejerna.

Denna andra matchen dömdes av manliga domare, eftersom de också hade kommit - kul att det är så många som vill vara med och hjälpa till! Matchen var mellan Zixaxa B och Unidade Sete 2 och Zixaxa vann överlägset med 4-0. Zixaxa är det enda laget som spelar matcher regelbundet, då de är med i damlagsserien. De övriga lagen spelar bara matcher i en turnering för ungdomar, BEBEC, som pågår under sommarlovet. Zixaxas tjejer är också äldre, mellan 12-17, medan de andra lagen inte hade någon spelare över 16 år.

Medan matchen pågick satt de två andra lagen under ett träd i skuggan och pratade med en volontär från ungdomsorganisationen Associção COALIZÃO och proffesorn från universitetet om HIV och vikten av att använda preventivmedel. Det var häftigt att se hur flera av tjejerna deklamerade att de tänkte kräva kondom när de har sex och att flera sa att de förbinder sig till att alltid stå upp för sig själva. Maria från ungdomsorganisationen var väldigt duktig och pratade öppet om sex, tonåren och sjukdomen. Hon drog flera paralleller till fotboll och tjejerna verkade ta in det hon sa. Hon pratade också om homosexualitet helt naturligt när hon pratade om annat, vilket är otroligt viktigt för att normalisera ett annars tabu-belagt ämne.

Ungdomsorganisationen hade även satt upp ett tält där flera volontärer visade hur preventivmedel fungerade och delade ut dem gratis. Det fanns mycket informationsblad och jag såg många tjejer som gick dit för att lära sig mer. Volontärerna gick också runt bland åskådarna och delade ut information och pratade om sjukdomen.

Sedan spelade Zixaxa och Unidade Sete 1 final medan Unidade Sete 2 fick prata med volontärerna. Finalen dömdes av de kvinnliga domarna. Zixaxa vann finalen med 2-0 och de spelade verkligen bra! Stolt över mina tjejer! Sån skillnad när de spelar med jämnåriga och inte mot damlag - det behövs verkligen en serie för yngre tjejer så att de kan utvecklas, en annan sak att jobba för.. 

Prisutdelning följde med en fotboll till varje lag, ett svettarmband till Ninica från Zixaxa som blev turneringens bästa spelare och en gigantisk pokal till vinnarna som överlämnades av den provinsiella chefen för ministeriet för ungdom & sport som var där och kollade på hela turneringen. Efteråt fick alla tjejer macka och juice, vilket alltid är dagens höjdpunkt.

Jag är jättenöjd med dagen och framförallt var det häftigt att se hur tjejerna verkligen tog till sig informationen om HIV/AIDS. Musik flödade ur stora högtalare under hela dagen vilket höjde stämningen och det var faktiskt en hel del folk som kollade, och som då också fick del av HIV/AIDS informationen. Sporttidningen Idolo var där och ska ha med ett reportage om turneringen och projektet i nästa nummer. Ungdomsorganisationen gjorde ett fantastiskt jobb, och proffesorn från universitetet likaså. Jag pratade med honom om vidare samarbete under tränarutbildningarna och han nappade direkt! Jag fick fyra nya namn och nummer på intresserade tränare, varav en tjej, vilket innebär sex namn innan jag egentligen har börjat någon seriös rekrytering - det är inget fel på viljan! Nu ska de bara få medel att göra något också!