26 november 2011

Korruption

Inte så konstigt att det är så känsligt med vem som ska ha det ekonomiska ansvaret när korruptionen i landet är så hög - läste i tidningen O País idag att 56 % av befolkningen tycker att korruptionen i landet har ökat senaste åren. 68 % av de tillfrågade i undersökningen hade betalat minst en muta under de senaste året. Samtidigt som man såklart måste försöka bekämpa korruptionen med alla möjliga medel för att få ett rättvisare och effektivare samhälle, kan man inte alltid klandra de som tar emot mutor. Lönerna för vanligt folk räcker knappt för att undvika svältgränsen, och kan man då få några extra slantar så att man kan mätta sina barn - vem är jag att säga att det är fel? När folk lever en desperat kamp för överlevnad, blir det ett moraliskt dilemma: fattigdomen föder korruption men korruptionen göder fattigdom.

De flesta använder mutor för att snabba på processer eller för att undvika problem med myndigheter. De sektorer som tar emot flest mutor är polisväsendet, sjukvården och utbildningssektorn. Men mutor är minst lika vanligt när det kommer till registreringar, licenser, markfrågor, juridiska frågor, etc. Det är helt enkelt alltid vanligt. Och därför är det ju inte så konstigt att båda de mocambikanska parterna i projektet är misstänksamma mot den andre, och menar att om pengarna hamnar hos någon annan än den egna organisationen så kommer de försvinna..  De litar inte på varandra för fem öre, vilket kommer bli problematiskt för framtiden. Samarbete bygger på förtroende, och att ha ett projekt med tre samarbetande organisationer är svårt som det är - när två av dem dessutom inte litar på varandra kommer det uppstå många problem. Som tur är litar de på mig, och Football for Worldwide Unity, och jag ska använda det förtroendet för att få dem att lita på varandra. Tyvärr måste jag hålla med om att om CNFF kommer få det ekonomiska ansvaret kommer nog en del pengar försvinna ner i någon ficka.. CNFF är ju inte en självständig kommitté, utan de lyder ju under fotbollsförbundet. Och fotbollsförbundet har ett mycket effektivt system när det gäller korruption. Herr presidenten har tre butiker där han säljer sportutrustning, kontorsmaterial och dylikt och tvättar en hel del (inte kläder). Herr presidenten var också till väldigt nyligen president både för fotbollsförbundet och för en av fotbollsklubbarna i högsta herrligan, Mocambola. När det tyska fotbollsförbundet, som pumpar in mycket pengar i fotboll här, påpekade det olämpliga med att ha två sådana mandat så var han tvungen att avsluta sitt ordförandeskap i fotbollsklubben. Så nu är det hans två bröder som sköter det.. Så jag måste erkänna att jag har samma farhågor som FLM vad gäller CNFF:s kapacitet att ta ekonomiskt ansvar, och det har varit min idé hela tiden att det ansvaret ska ligga på FLM. Men sen är det ju så att pengar = makt, och i ett hierarkiskt samhälle är makt något alla eftersträvar. Framförallt damerna i CNFF, och därför måste jag lösa ekvationen hur de kan känna att de har makt utan att få ansvaret för pengarna..

Makt och pengar, något alla eftersträvar. Nej, nej självklart inte vi godhjärtade människor, sånt är bara för riktiga skurkar - men det är lätt för oss att säga, vi som redan har allt vi kan önska oss. Har du allt är det lätt att avstå, men när du inte har någonting då klamrar du desperat fast i allt du får tag i.