26 november 2011

Tråkig läsning

På onsdag har ActionAid ett seminarium om tidiga äktenskap och graviditeter här i Mocambique som jag ska gå på. Läser på innan – ingen rolig läsning.

Över hälften av alla tjejer i landet gifter sig innan de fyllt 18 år, enligt International Center for Research on Women. De tjejer som gifter sig tidigt är oftast de utan eller med väldigt lite utbildning, 60 % av tjejer utan utbildning i Mocambique gifter sig innan de fyllt 18 år i jämförelse med de 10 % av de som går klart gymnasiet. Bara 1 % av tjejer med universitetsutbildning gifter sig innan de blivit myndiga. Men det är inte bara avsaknaden av utbildning som orsakar tidiga äktenskap. Orsakerna är många och interrelaterade, bland annat har fattigdom en stor skuld i tidiga äktenskap. De länder där flest flickor gifter sig innan de fyllt 18 år är Bangladesh, Mali, Mocambique och Niger, och i samma länder lever över 75 % på under två dollar om dagen.

Tidiga äktenskap leder i många fall till tidiga graviditeter, som utgör den vanligaste dödsorsaken för unga tjejer världen över mellan 15-19 år. Tjejer som får barn när de själva är under 15 år löper fem gånger större risk att dö under förlossningen jämfört med tjugoåringar. Och bara 55 % av kvinnor i landet har tillgång till adekvat sjukvård under förlossning. Tjejer som gifter sig tidigt drabbas också oftare av våld i hemmet och sexuellt våld, vilket leder till att de far illa både fysiskt och psykiskt. Många gånger gifter sig de unga tjejerna med en betydligt äldre man som har mer sexuell erfarenhet och tjejerna löper då betydligt större risk att drabbas av HIV. Många gånger har även mannen flera sexuella relationer samtidigt både innan och under äktenskapet. Det är 2-6 ggr större risk för tjejer mellan 15-19 år att drabbas av HIV än killar i samma ålder i Afrika söder om Sahara.

Frekvensen av tidiga äktenskap i Mocambique är väldigt beroende på om flickan bor i stad eller på landsbygden. På landsbygden gifter sig 21,4 % innan de fyllt 15 år, jämfört med 11,2 % i städer. 56,4 % av flickor på landsbygden gifter sig innan 18 års ålder – samma siffra i städer är 42,4 %. Av alla heterosexuella äktenskap/förhållanden där kvinnan är mellan 15-49 år är 27,2 % av de på landsbygden polygama, jämfört med 15,7 % i städer.