6 oktober 2012

Sex- och samlevnad i Matola

Idag gick vår andra sex- och samlevnadsutbildning av stapeln i Matola, Maputo provins. På plats fanns tyvärr endast 11 av de 20 anmälda, dock blev utbildningen om än mer givande för de tränare som var på plats! Vår HIV/AIDS och sex- och samlevnadsaktivist, Mafalda, höll i utbildningen med hjälp av Sarita och en av Maputo-tränarna, Higino. Med på plats fanns även fyra representanter från det lokala fotbollsförbundet och representanter från lokala myndigheter och det lokala departementet för Ungdoms- och sportministeriet.

Sexuell och reproduktiv hälsa med fokus på kvinnlig sådan var temat för utbildningen. Bland annat talade Mafalda om familjeplanering, förändringar som sker i tonåren (både psykiska och fysiska), skyddat sex, sexuellt överförbara sjukdomar, hur man förebygger HIV/AIDS och vad sjukdomen innebär. Tränarna fick också lära sig om sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp och hur man förebygger/förhindrar dessa. De fick lära sig hur barn och ungdomar påverkas och traumatiseras av sådana händelser.

Alla tränare, varav 6 kvinnor och 5 män, var väldigt aktiva och hjälpte varandra under dagen. De fick diskutera hur olika beteenden bland tjejer ska bemötas och hur de kan kommunicera det de lärde sig under dagen till sina spelare på fotbollsplan. De fick också chans att berätta om sina egna erfarenheter och diskutera dessa med de andra tränarna.

Trots att de var instängda i 36 graders värme, tröttnade inte tränarna utan var besvikna när utbildningen så snart var över. De var väldigt nöjda med vad de hade lärt sig och ville nu försöka föra sina nyförvärvade kunskaper vidare till sina fotbollstjejer. För att de skulle kunna komma igång ordentligt med sina respektive lag fick alla tränarna med sig två fotbollar, en bollpump och en visselpipa. Resten av materialet som alla tränare med i projektet har rättighet till kommer delas ut så snart som möjligt när tillräcklig finansiering finns för detta.

Alla tränare bestämde att de gemensamt ska kämpa för att den unga generationen tjejer som de tränar, ska växa upp i en värld fri från HIV/AIDS! Kampen börjar på fotbollsplanen och fortsätter vidare i livet! Våra hjältar i Matola; Arturi, Cecilia, Vicente, Loloca, Acaçio, Ana, Iliodor, Isaura, Marta, Françisco och Caridade var alla otroligt peppade på att vinna den kampen, och nu har de en större chans till det med mer kunskap i ämnet.

De vill nu tillsammans med oss organisera en liga och vår Maputo-tränare Higino erbjöd sig snabbt att hjälpa till med organisationen! Helt fantastiskt att så många engageras av Futebol dá força - tillsammans är vi starkare!

Mafalda, FN-utbildad sex- och samlevnadsaktivist, håller i utbildningen