31 oktober 2012

Det statistiken inte talar om..

Jag läste precis en rapport från Plan om tidiga äktenskap och graviditeter i Mocambique. Det gör mig arg och ledsen, och det påminner mig om varför Futebol dá forca är så otroligt viktigt.

I Mocambique gifter sig över hälften av alla tjejer innan de blir 18 år. 30% av alla mellan 15-19 år är redan gifta. Med dessa siffror hamnar Mocambique på en inte så eftertraktad första plats i regionen södra Afrika med flest unga tjejer för tidigt gifta, ofta även gravida, och då med avbruten skolgång som följd. Globalt sett hamnar Mocambique på en sjunde plats med länder som Niger, Tchad, Mali, Bangladesh, Guinea och Centralafrikanska Republiken före. Inte så smickrande statistik.

Men det statistiken inte talar om är alla de flickor som inte räknas. Att över hälften av alla gifter sig innan de blir 18 år, innebär att över hälften av alla tjejer gifter sig innan de blir 18 år OCH då registrerar äktenskapet officiellt. Alla traditionella äktenskap som inte registreras, räknas inte - för hur skulle de kunna räknas? Den reella siffran är alltså mycket högre än bara "över hälften".

I Mocambique är det olagligt att gifta sig innan man fyller 16 år. Om man är över 16 år måste man ha föräldrarnas "tillstånd" för att gifta sig. Är man över 18 år får man gifta sig som man vill. Tyvärr är det ju i de flesta fall föräldrarnas "tillstånd" som tvingar flickor att sluta skolan, gifta sig tidigt och skaffa barn medan de själva fortfarande är barn.

Plan konstaterar i rapporten: "Simplesmente as raparigas não são importantes como os rapazes". Flickor är helt enkelt inte lika viktiga som pojkar. 

Det gör mig arg och ledsen. Så jag tänker ändra på det. Stöd Futebol dá forca på 6151-555 983 048 och var med och förändra du också!