30 oktober 2012

Fotbollsligor i Vilanculos & Maxixe

Den händelserika helgen var som sagt händelserik i Mocambique också! I Vilanculos och Maxixe lanserades våra Futebol dá forca-ligor med totalt 350 fotbollstjejer i 14 lag!


Sarita och en av tränarna i Maputo, Higino, åkte till Vilanculos där vi i fredags började lanseringen med tio lag på plats. Det var fullt med folk runt om planen och stämningen var på topp! Den lokala fotbollsföreningen är väldigt positivt inställda till projektet och dess syfte att sysselsätta och värdesätta unga tjejer, och många hade tagit sig dit för att vara med på lanseringen och se de första två matcherna som spelades under dagen. I den första matchen vann Escola Primária e Completa do Aeroporto över Escola Primária e Completa de Gamela med 1-0. Den andra matchen slutade 1-1 mellan Rosas Quentes och Escola Secundária de Mucoque.Efter matcherna i stekande hetta var tjejerna glada över ett mellanmål och rent dricksvatten. Medan de fick mellanmål, fick de också veta mer om varför vi tycker att det är så viktigt att de spelar fotboll i Futebol dá forca - för att de på så sätt får lära sig hur de själva kan nå sina framtidsdrömmar på egen hand! Sju av de tio lagen fick även två fotbollar och varsin bollpump. Detta var något lagen själva kom överens om, då de tre lagen som blev utan inte ansågs tillräckligt välorganiserade av de övriga tränarna och den lokala fotbollsföreningen för att få material. De kommer få tid att organisera sig bättre och visa att de verkligen vill vara med och nästa gång vi besöker dem får vi förhoppningsvis även möjligheten att erbjuda dem material.

Sen bar det av till Maxixe där vi under lördagen lanserade en till Futebol dá forca-liga där med fyra lag! Ett lag fick ta färjan över från Inhambane och ett annat buss upp från Morrhumbene (avstånden är stora i Mocambique...), men alla var på plats och förväntan låg i luften när det var dags för matchstart. F.C. Muele vann över F.C. Morrhumbene med 3-0 i den första matchen. Centro Juvenil de Maxixe fortsatte i Mueles fotspår och slog F.C. Vilanculos med 2-0. Efter matcherna blev det mellanmål och materialutdelning. Glada tog tränarna och tjejerna emot två fotbollar och en bollpump per lag.


Efter en intensiv dag återvände tjejerna hem, samtidigt som Sarita och Higino satte sig i bilen för den långa hemresan till Maputo. På vägen ringde de och berätta om helgens framgångsrika lanseringar. Genom telefonen hörde jag på deras målande beskrivningar och skratt att det varit en lyckad helg! Speciellt lyckad var den för Maputo-tränaren Higino som var väldigt glad över att se att fler fantastiska volontärer delar hans uppdrag på andra håll runt om i landet!


Se fler bilder från helgen här!