6 oktober 2012

Påskrivet och klart med Belgien!

Nu är vårt avtal med Belgiens ambassad i Maputo påskrivet och klart! Både min fantastiska lokala projektledare, Sarita, och Lurdes Mutola Foundations grundare, självaste Maria de Lurdes Mutola, var på plats. Mocambiques två största TV-kanaler filmade händelsen och stjärnan för dagen blev friidrottsstjärnan Maria Mutola som började sin karriär som fotbollsspelare och har närmast hjälte-status i landet. Hon valde dock att inte falla in i medias bild av henne som diva utan ge all cred till Sarita!

Den som skrev på kontraktet var nämligen Sarita, i egenskap av projektledare, och inte Maria Mutola. Detta är väldigt kontroversiellt i Mocambique som är ett otroligt hierarkiskt land. Den med högst status är den som har sista ordet, skriver på viktiga papper och syns i media. Maria Mutola kommenterade det hela i direktsänd TV med att "det visserligen är min stiftelse som ingår samarbetet med Belgiska ambassaden, men de som ligger bakom det hårda arbetet som har lett fram till detta är mina kollegor Cecilia, som för tillfället befinner sig i Sverige, och Sarita som är projektledare för vår räkning och det är självklart hon som ska skriva under detta avtal, då det är hon som dagligen gör det hårda arbetet för att projektet ska fungera".

Vilken självförtroende-boost för Sarita och en fantastisk gest av Maria! Och framförallt en fantastisk gest av Belgiska ambassaden som nu hjälper oss att realisera Futebol dá forca i provinserna Zambezia och Sofala, och därmed får igång totalt 1000 tjejer till i fotboll. 1000 tjejer som kommer få stärkt självförtroende och även lära sig konkreta verktyg för hur de ska kunna påverka sin egen livssituation! Vid närmare eftertanke får nog Maria dela med sig av "dagens stjärna" till Belgiska ambassaden också!