10 oktober 2012

Mot Vilanculos och Maxixe

Planeringen pågår för fullt för att lansera Futebol dá forca-ligor i provinsen Inhambane. Vi har för närvarande 14 aktiva lag i provinsen, men avstånden dem emellan är så stora så vi kommer dela upp ligan i två.

Den 26/10 lanserar vi vår första liga i Vilanculos för tio lag med de första två matcherna under dagen och utdelning av material till alla lag. Sarita och vår nya medhjälpare och tillika tränare i Maputo, Higino, åker upp från huvudstaden för att sköta allting på plats! Dagen efter fortsätter de till Maxixe där vår andra liga startar med fyra lag, och även de tilldelas material.

Det är mycket att tänka på vad gäller transport av lag, mellanmål, vattentillgång under matcherna etc. Den lokala fotbollsföreningen föreslog att vi skulle ha en liga i Maxixe för alla lag. Alltså ville de att vi skulle transportera de tio lagen från Vilanculos för 400 meticais (mocambikiska valutan) per person till Maxixe. Detta skulle kosta ungefär 80 000 mts (ungefär 20 000 kr). Jag föreslog att vi istället skulle dela upp det i två ligor och bara transportera två lag i närheten av Maxixe dit för 2 600 mts (ungefär 650 kr).. lite mer kostnadseffektivt kanske? Som tur var höll de med mig om att det var en bra idé.

Mellanmål och vattentillgång osv. är saker som också komplicerar planeringen av den här typen av saker i Mocambique, som man kanske inte tänker på i Sverige. Eftersom de flesta tjejer antagligen inte får all näring de behöver delar vi alltid ut smörgåsar med stekt ägg (bra protein) efter matcher som vi anordnar, och vi delar också alltid ut dricksvatten. I Vilanculus, som ligger i ett turistområde, är allting väldigt mycket dyrare än på andra ställen.. Så nu ska vi köpa ägg i Maputo, och hoppas på att de inte skumpar sönder på vägen upp. Istället för att köpa dricksvatten på flaska, köper vi vattenrengöringsfilter och använder det lokala vattnet - men renat så att det är drickbart.

Det är mycket som ska tänkas på. Tänk vad lätt det vore om man inte hade en begränsad ekonomi?! Men allt går bara man vill, och med små medel kommer man väldigt väldigt långt. Ända till Vilanculus och Maxixe!