24 november 2012

Sex, genus, tonår, graviditet & fotboll

Idag var den sista dagen på tränarkursen i Quelimane. Tyvärr har antalet tränare minskat till 28 - men 28 är ändå över förväntan, och på kursen i februari tillkommer fler! Idag fick dock deltagarna sällskap av vakten också. Kursen hålls på det lokala fotbollsförbundet och vår kontaktperson där (högt uppe i hierarkin) sa till vakten barskt att han minsann skulle sätta sig och lära sig: "Han har döttrar där hemma!" Och vakten satte sig och lyste av glädje med hela ansiktet över att få vara med. När hierarki används på rätt sätt är det okej, synd bara att det sällan är så...

Dagen var helt vigd åt sex- och samlevnad och instruktör för dagen var Antonio från ungdoms- och sportministeriet som var instruktör åt de unga sex- & samlevnadsaktivister som blev utbildade av FN:s befolkningsfond tillika de som vi har använt vid tidigare kurser.

Och herregud vad det snackades och debatterades! Under dagen fick vi verkligen se prov på gruppens dynamik och intresse - alla hade något att säga till om på ämnet. Genom grupparbeten fick de även ge prov på sin förmåga att samarbeta och hjälpa andra.. Inga konstigheter där inte!

Idrottslärarinnorna var ivriga att debattera med de unga tränarna och det var inte tyst en sekund. Det pratades om vilka förändringar som sker hos flickor och pojkar i tonåren, både psykiskt och fysiskt. Vilka beteenden kommer naturligt från födseln och vilka lär vi oss? Och hur kan vi ändra på något om vi lär oss ett beteende som i längden inte är bra? Det pratades om sex, sexualitet, kärlek, kondomer och även om kultur & jordbruk.

Vad tar mamman med sig till 'machamban', odlingen? Hon tar med sin bebis på ryggen, grödorna på huvet och mat & verktyg som behövs för dagen - och trots det är hon höggravid. Vad tar pappan med sig? En radio. En högljudd debatt om jämställdhet följde på detta exempel.

Som tur var det inte så mycket att debattera eftersom alla var överens om att flickor måste få samma rättigheter som pojkar. Sex behöver bådas samtycke för att ske, säger en nej innebär det nej och inget annat.

Instruktören påpekade att tränarna antagligen kommer få ett större förtroende från tjejerna än vad tjejerna har för sina egna föräldrar, och är därför viktiga förebilder och även rådgivare! En tränare måste veta under vilka förhållanden sina spelare lever hemma, och ta hänsyn till spelarens individuella situation. Och när det går - det går alltid, ingenting är omöjligt! - så måste också tränaren hjälpa till.

Flickor som blir gravida medan de själva är barn kan undvikas om tränaren gör ett bra jobb och får flickor att inse vad det innebär och hur de själva undviker en graviditet. Men en flicka som blir gravid får inte exkluderas, då en graviditet - för att inte tala om mens - inte är en sjukdom. En av tjejerna som deltar i kursen kunde då använda sig själv som exempel. Imaculado, 23 år gammal har en ettårig son. Under första delen av graviditeten fortsatte hon spela fotboll för att efter födseln fortsätta! Sim, ela pode! Ja, hon kan!

Imorgon är det dags för den officiella lanseringen av projektet med diplom- och materialutdelning och två matcher. Sen är det tränarnas tur att börja jobba - 28 nya unga engagerade människor som kommer göra ett fantastiskt jobb för att förändra världen genom Futebol dá força.Imaculada som själv redan är mamma och nu ska bli tränare