21 november 2012

-9 +22 och omelett utan ägg

Idag startade tränarkursen i Quelimane med 22 unga volontärer - 14 kvinnor och 8 män. Fotbollstränare med redan aktiva lag blandat med fotbollsspelare som vill bli tränare och idrottslärare fanns på plats. Med en normal försening på ca. en timme, och efter att alla fått i sig lunch, kunde vi komma igång och kom igång bra!

Instruktören är själv fd damfotbollstränare och tränade även under en kort period damlandslaget. Han är ostrukturerad men kunnig och väldigt karismatisk. Med sitt engagemang fick han våra nya tränare att delta i diskussioner och ömsom skratta och ömsom vara seriösa och fokuserade.

Idag gick vi igenom grundläggande fotbollsteori men också hur till exempel menstruation fungerar, hur kreativ en tränare måste vara och hur en tränare är så mycket mer än bara en tränare, en tränare är en förebild. Vi pratade om självförtroende hos spelarna, hur det fås, bibehålls men också tas ifrån - och hur tränaren kan undvika det. Vi pratade om lagkänsla och hur ett kollektivt självförtroende hjälper individen men även hela gruppen både personligen och fotbollsmässigt.

Fotboll och genus pratade vi också om. Instruktören konstaterade att tjejfotboll och killfotboll bör vara lika mycket värt men att det inte är det idag - MEN det håller redan på att ändras! Instruktören påpekade att Moçambique idag har en manlig president, men vad förutsätter att vi inte kan få en kvinnlig nästa gång?! På samma linje fortsatte han och frågade: varför skulle vi inte kunna spela tjejfotboll?

Ingen kunde komma på varför inte, engagemanget bland tränarna är det inget fel på! Tyvärr fick vi dock reda på att uppgifterna från förra kursen som var i somras var väldigt fel. De uppgifter som ungdoms- & sportministeriet gav oss stämmer uppenbarligen inte alls. Av dem fick vi veta att vi i provinsen Zambezia totalt hade 10 tränare, medan nu när vi är på plats får veta att det bara var en från Futebol dá forca som deltog i förra kursen. Så raskt minskades vårt antal tränare i Zambezia från 10 till 1 - så det är tur att det på lördag blir 22 till!

Men dessa 23 tränare som kommer jobba i Futebol dá forca vittnade om de svårigheter de möter på fotbollsplanerna. Långa transportsträckor, inget material osv. Jag berättade för dem om en kvinna jag läste om som bara 22 år gammal blev rektor för den enda gymnasieskolan i provinsen Inhambane efter självständigheten 1975 då alla portugiser med högre utbildning flydde landet. 22-åringen blev då rektor utan ordentlig utbildning eller några ekonomiska medel. Hon sa: "folk tror att man bara kan göra en omelett med ägg, men när man inte har några ägg måste man lära sig att göra en omelett utan!"

Precis så måste vi i Futebol dá forca göra - när vi inte har något sätt att egentligen utföra arbetet på, måste vi ändå hitta ett sätt att få saker och ting att fungera och utvecklas i rätt riktning. Och hela projektet är ju ett bra bevis på att det går!

Idag var en bra början för att övertyga våra 23 nya tränare att det är möjligt att göra skillnad. Imorgon fortsätter vi med det! Men vi flyttar kursen ut på fotbollsplanen, så förhoppningsvis blir det inte varmare än 30 grader... Dock är det tur att medeltemperaturen här ligger på ~36 grader eftersom det bara finns kallvatten i duschen, always look on the bright side of life!