26 november 2012

Manjates historia

Dondge Manjate är en av våra nya tränare i provinsen Zambezia. Han har åkt ända från Gurué för att delta i fotbollstränarutbildningen, och det med glädje. Manjate är 22 år gammal och ensam engagerad i flickfotboll i Gurué med distrikt. Och engagerad är bara förnamnet, men tyvärr får han ingen hjälp alls i sin kommun.

Han berättade för mig om förhållandena i Gurué, hur han ensam tränar tjejerna men hur han jämnt blir överkörd av kommunens ledning och hur det material han får tag i alltid hamnar i deras förråd. Bollar och matchtröjor har han fått av olika organisationer men han får aldrig tillåtelse att använda dem. De som bestämmer tycker att det är bäst att matchtröjorna ligger och samlar damm istället för att användas. En gång hade han fått tillstånd att använda tröjorna när ett av hans lag skulle åka till en annan by för att spela. Han hade skrivit alla dokument som behövdes och äntligen fått tillstånd att ta med sig matchkläderna, som han hämtade dagen innan matchen. Så precis när de skulle åka iväg för att faktiskt spela matchen dagen därpå, ringde de från kommunledningen och krävde tillbaka tröjorna: "du har haft dem länge nog nu!"

Så den enda gången Manjate faktiskt fick använda sina egna matchställ, fick han inte ens chansen att använda dem.

Förhoppningsvis kommer han kunna behålla det material han får nu genom Futebol dá força eftersom det är han personligen som får det och inte Gurués kommun. Han bad oss att komma och prata med de som bestämmer för att få dem att underlätta hans arbete eller i alla fall inte förhindra det - han hade nämligen hört att vi hade gjort det i Catembe där vår tränare och tillika idrottslärare Alda stretade mot skolans rektor som tyckte att fotbollar gjorde sig bäst i sina plastpåsar i hans förråd än på fotbollsplanen bland barnen. Vi pratade med rektorn, och numera är han mycket aktiv med sitt stöd till tjejerna som spelar fotboll på skolan - och bollarna är inte längre kvar i sina plastpåsar på kontoret.

Vi lovade Manjate att göra detsamma i Gurué när vi kommer tillbaka i februari!