30 november 2012

Antalet deltagare ökar även i Beira andra dagen

På kursens andra dag i Beira kom tre nya tränare som bad att få vara med på kursen! Nyheten sprids att Futebol dá força är i stan och det är jättekul att så många vill vara med! Vi förklarade att lunchen redan var beräknad efter de som började första dagen, så om det blev över fick de självklart ta men vi kan tyvärr inte beställa mer. Inga problem svarade de med stora leenden, bara de fick vara med i Futebol dá força, med eller utan lunch, var de nöjda!

Andra dagen på kursen handlade om hur olika åldersgrupper lär sig på olika sätt och genomgår olika stadier i livet. De behöver alltså olika saker från sin tränare och en fotboll anpassad efter deras ålder. Alltför ofta har jag sett 10-åriga tjejer som springer livet ur sig på stora elvamanna-planer.. Förhoppningsvis kommer det numera inte hända i Beira! Femanna- och sjumannafotboll existerar inte i Moçambique, men efter en ordentlig genomgång kanske det sätter sina spår hos Futebol dá força-tränarna.

Taktik och planering/organisering av en träning var andra teman - och huvudbudskapet var att varje tränare måste anpassa sig efter de individer till spelare denne har i sitt lag och de förutsättningar som laget har i form av plan, material etc. Instruktören Akil använde mina ord och talade än en gång om för våra nya tränare att de måste lära sig att göra omeletter utan ägg om det inte finns ägg.

Idag lade jag över det mesta barnvakts-ansvaret för en av tränarnas lilla dotter till en av de anställda på fotbollsförbundet. Till en början lite otymplig men efter ett tag bar han runt på bebisen som om han aldrig gjort annat! Så mamman/tränaren kunde fokusera på kursen förutom när hon fick gå ifrån för att amma.

Vi har fått mycket uppmärksamhet i media och många ringde för att säga att Sarita var väldigt bra i gårdagens TV-intervju och jag minst lika bra i radio! Idag var det tidningarnas tur att intervjua - nu tar vi över massmedia också!