24 november 2012

Psykisk styrka, hinder eller möjlighet?

Tredje och sista dagen på fotbollstränarutbildningen la mer fokus på hur just fotboll kan användas som kommunikativt instrument för att ge spelarna mer än bara praktisk fotboll. Vi pratade om vad man lär sig genom fotboll som man sedan kan applicera i vardagliga livet, som till exempel respekt för med- & motspelare, samarbeta/arbeta i grupp, följa instruktioner men även att tänka själv.

Och att tjejerna ska kunna tänka själva och sedan också få möjligheten att bestämma över sig själva var något alla var överens om. För att det ska bli så måste tränarna arbeta aktivt för att stärka tjejers självförtroende.

Instruktören gav ett exempel på hur psykisk styrka kan övervinna de flesta hinder: "ni vet han i förorten där borta som är handikappad, något fel på armarna? Ja, han spelade fotboll när han var yngre - och som han spelade! Han hade bestämt sig för att han inte var handikappad, det var inristat i hans huvud och hans sätt att se på sig själv. Och därför blev hans handikapp inget handikapp, han spelade till och med bättre än de andra!"

"Och varför kan inte ni göra detsamma som tränare?" fortsatte instruktören, "ni tjejer som nu ska bli tränare till exempel, skulle inte ni kunna träna killar? Jojomän! Det handlar bara om er psykiska styrka och tro på er själva!"

Lägg till lite thinking-outside-the-box till självförtroendet så får du en riktigt bra tränare! Men när man är ovan att tänka utanför de banor som man lärt sig att tänka i sen födseln, utan att ha fått chansen att utöva sin kreativitet, är det svårt att vidga sina vyer. En tränare frågade till exempel hur man kan ha en träning utan koner? Som tur var var det inte bara jag, Sarita och Vitor (instruktören) som stannade upp mållösa utan även de flesta andra deltagare på kursen. Sen haglade svaren: plastflaskor, färgglada plastassietter, stenar, tröjor etc. Det finns många sätt att uppfinna koner på, och att inte ha koner kan ju under inga omständigheter hindra en tränare från att ha träning. Så det verkar som om många redan börjar låta kreativiteten flöda, förhoppningsvis hakar alla på!

Instruktören har själv varit mycket aktiv som tjej- och damfotbollstränare och lovade att hjälpa de nya tränarna med att skapa lag. "Men tror ni det är svårt att hitta tjejer som vill spela?! Inte alls! Här i Quelimane finns över 40 skolor - gå dit, prata med tjejerna och viola så har du ett lag, om inte två! Vamos trabalhar! Nu sätter vi igång!"

Om deltagarna bara tar med sig en fjärdedel av instruktörens engagemang kommer de göra underverk för tjejerna!