23 november 2012

Mänskliga rättigheter i februari

Igår träffade jag NAFEZA, provinsen Zambezias kvinnorättscenter för att planera tränarnas sista delmoment. Just nu utbildas volontärerna som fotbollstränare och på lördag är det sex- och samlevnad och HIV på schemat, alltså fattas momentet mänskliga rättigheter och hur man hanterar våld mot och sexuellt utnyttjande av tjejer.

NAFEZA kommer hålla i den sista delen av utbildningen som kommer gå av stapeln i februari. Genom att sprida ut utbildningen får tränarna en kontinuitet i sitt engagemang och känner sig aldrig bortglömda, vilket är väldigt viktigt!

Det är också lättare att organisera allt på plats eftersom internet och email inte är något vanligt här uppe i de centrala delarna (än så länge). Ett par ställen har fax och de som har smartphones kan använda internet i mobilen (som jag gör för tillfället) men annars är telefon det enda sättet att kommunicera, om nätet fungerar vill säga.

Vi kommer också hjälpa NAFEZA med ett projekt de har för att förebygga HIV i två samhällen på landsbygden, Nicuadala och Inhassunge. De vill integrera sport i projektet för att locka fler unga att delta, så varför inte utbilda en tränare per område och köra Futebol dá força där också? Självklart gör vi det! Så i februari blir det två till tränare!