26 november 2012

Tränares egna projekt även utan linjer

Två av tränarna på kursen i Quelimane som redan sedan tidigare har tjejlag, Santos och Amanzio, bad att få prata med mig och presenterade då varsitt fantastiskt initiativ!

Santos är från Mocuba, en mindre stad rätt långt utanför Quelimane, och Amanzio från Quelimane. De bägge ville inte bara bli tränare i Futebol dá força själva men ville också utveckla projektet i sina lokala områden. De ville engagera äldre spelare, som nu går tränarkursen med dem, att bli ledare i olika områden för yngre tjejer och på så sätt se till att utnyttja den kapacitet, utbildning och det material de genom Futebol dá força har till förfogande.

Bägge vill fokusera på de områden som ännu inte har accepterat tjejfotboll och som ännu inte är särskilt utvecklade. Mocuba är en ort på landsbygden så där är detta ett faktum, men även i staden Quelimane finns många förorter med hög arbetslöshet, mycket fattigdom, HIV och andra sjukdomar. Flera koleraepedimer har redan brutit ut under året.

Så detta initiativ är helt fantastiskt! Ännu mer fantastiskt med tanke på att både Santos och Amanzio är unga, arbetslösa män som nu vill jobba ännu mer volontärt än nödvändigt för att förbättra tillvaron för unga tjejer i sina områden!

Vi bad att få deras idéer på papper och de tog sig tiden att gå till en affär där de kunde skriva ner och skriva ut. Eftersom datakunskaperna inte är på topp fick de be någon skriva åt dem, och således betala för både det och kopiorna. För två killar som inte vet hur de själva ska få mat för dagen visar bara det på ett otroligt engagemang och vilja från deras sida!

Amanzio var dock inte nöjd med sitt dokument då det fanns några stavfel och inte ens en linje där han kunde skriva under dokumentet.. Jag frågade hur han hade tänkt göra omeletter utan ägg om han inte ens kan skriva under ett dokument utan en linje?! Utan ett ord, men med ett leende på läpparna, skrev han under och gav mig pappret.

När vi gått igenom vad de hade skrivit satte vi oss ner för att se hur vi ska gå tillväga. Framförallt ville vi att de själva skulle få en bättre idé om vad de rent konkret ville göra. Dokumenten de hade plitat ner var väldigt svepande och sa egentligen inte så mycket så vi tog det muntligt istället för att få ut så mycket konkret som möjligt.

Santos siktar på att integrera 60 tjejer från tre skolor i Mocuba med hjälp av två äldre tjejer som också gick kursen. Amanzio kommer sätta upp sitt center för tjejfotboll i Quelimane och integrera fyra andra tränare som gick kursen för att sedan i varje förort räkna med minst 25 tjejer. De kommer båda två jobba med skolor, för att nå ut bra till både tjejerna och deras föräldrar. Vi satte upp konkreta mål för hur de ska skapa ett arbetslag av tränare, hur de ska gå tillväga med organisationen kring sina projekt och hur de ska skaffa sponsorer till dem. I februari ska de sätta igång! Och jag tror på deras förmåga och vilja att genomföra detta, vi får se för oss själva i februari när vi är på plats nästa gång. Nu får de själva organisera allt förarbete, med eller utan linjer eller ägg!