26 februari 2012

Sponsorer

En hektisk vecka startade med en trög irriterande måndag. Jag borde vid det här laget vara van, men häpnas varje gång över avsaknaden av iniativförmåga hos mina två mocambikiska projektkoordinatörer. Det är en inlärningsprocess, då att ta egna initativ inte är något kvinnor (och andra också för den delen) i det här landet får utrymme för och det är alltså helt nytt - men det redan mycket bättre än det var i september förra året när vi började, så framåt går det! Hela måndagen ägnades åt att skriva sponsorbrev till ett sextiotal företag. Mocambique kräver fortfarande oficiella brev undertecknade av organisationens chef, med stämplar och alla fina titlar och artighetsfraser ni kan tänka er, som sedan måste delas ut för egen maskin då postsystemet här inte fungerar. 

Hela processen gick väldigt trögt och utan att jag sa exakt vad som behövdes göras blev inget gjort. När väl alla brev var utskrivna och påskrivna, började den omständiga processen att åka runt och dela ut dem - men till slut hade vi fått i väg sponsorbrev till de största företagen i landet samt en del internationella företag. 

Budgeten för de tre planerade åren ligger på ca 2,1 miljoner svenska kroner om året. Detta går dels till kontor i Maputo samt i Quelimane (mer strategiskt placerat mitt i landet, för att nå ut till centrala och norra delarna av landet) med logistik och personalkostnader (två mocambikiska kvinnliga projektkoordinatörer), dels till att rent praktiskt genomföra projektet: 

Genom att specialutbilda unga fotbollstränare syftar projektet till att öka unga kvinnors självförtroende och förmåga att bestämma över sina egna liv, med fotboll som medel. Utbildningen består av tre delar: teori och praktik, beteende som tränare gentemot spelare och medel för att förändra/förbättra tjejernas livssituation. Den sista, och viktigaste, komponenten består av utbildning om mänskliga rättigheter med fokus på kvinnors rättigheter, förebyggande utbildning om vikten av familjeplanering och användning av preventivmedel för att förhindra spridningen av HIV/AIDS och tidiga och oönskade graviditeter samt kvinnors rätt till självbestämmande med motivation och företagsamhet som utgångspunkt. Värderingarna som tränarna får tar de sedan med sig ut på fotbollsplanen och förmedlar genom sporten till tjejerna själva, som sedan kan använda styrkan de får på planen i sitt vardagliga liv. Med unga tränare, många av dem själva kvinnor, får tjejerna även förebilder att se upp till och ta efter. För att vidare motivera spelarna kommer de talanger som växer fram i satsningen ges chansen att spela i provinsiella lag i en nationell tävling.

Tränarkurserna kommer äga rum i alla provinser med 24 deltagare per gång, som efter kursen ges grundläggande material. Parallellt med kurserna kommer en mobil fotbollsklubb, en fotbollsbuss, åka genom landet för att stödja tränarna i deras arbete. På så sätt nås tjejer i hela landet, och framförallt tjejer på landsbygden där behovet är störst.

För att kunna genomföra projektet i sin helhet behövs dock finansiell hjälp, som tyvärr för tillfället saknas. Jag, Football for Worldwide Unity och Lurdes Mutola Foundation hoppas därför på att hitta intresserade samarbetspartners som kan stödja Futebol dá força, och på så sätt ge Moçambiques unga kvinnor en bättre framtid, både på och utanför fotbollsplanen! Förhoppningsvis nappar några av dem som har fått sponsorbrev. Är du och ditt företag också intresserade? Maila c.andrennystrom@gmail.com för mer information och budgetunderlag.
Var med och gör skillnad!