1 december 2012

Motivation och självförtroende

Tredje och sista dagen med fotboll på kursen i Beira handlade om hur man stärker självförtroende och motivation hos spelarna - individuellt och som grupp. Och såklart diskuterades också varför detta är så viktigt!

Tränarna, tillsammans med oss och instruktören, kom fram till att det viktigaste som tränare är att använda ett positivt och peppande språkbruk. En negativ tränare kommer bara förlora sina spelare. Innan man ger konstruktiv kritik måste man först berömma!

Sarita pratade om hur man som tränare sedan bibehåller den motivation och det självförtroende som spelaren får - ofta är det inte mycket som krävs bara det kommer kontinuerligt. Ett par uppmuntrande ord, en hand på axeln, en high five eller en kram kan vara allt som behövs. Men det behövs på fotbollsplan, i omklädningsrummet (symboliskt - omklädningsrum finns inte) och utanför fotbollen också.

Via, en av våra nya tränare, lade till att tränaren också kan gå hem till spelarens familj någon gång ibland och där också berömma spelaren i samtal med föräldrarna. På så sätt får föräldrarna också höra hur duktig deras dotter är och är då mer mottagliga för att hon fortsätter spela - för om t o m tränaren kommer och säger det, då måste hon ju faktiskt vara duktig - och förhoppningsvis kanske även föräldrarna börjar berömma sin dotter, kanske rentav kommer och ser för sig själva när hon spelar!

Sen gick vi över till mer konkret fotboll: hur man kan använda en fotbollsplan mest effektivt, hur man kan ha massor av barn igång på små ytor utan mycket material. Instruktören fick alla tränarna att lova att använda materialet - det ska inte säljas eller hamna i ett förråd - det ska användas för att utveckla Moçambiques tjejfotboll!

Alla tränarna fick också presentera en träning de själva hade planerat och t o m den mest blyga tjejen skrev till slut på tavlan - ingenting är omöjligt!

När det var dags för frågor kom en intressant fråga upp. Blir laget bäst på grund av träning eller av att man använder magi? För mig och er läsare kanske en udda fråga, mer ett skämt, men för deltagarna är det vardag. Jag hör ofta tränare som klagar över att laget tränar varje dag men att när det sedan är dags för match så har motståndarna använt magi så att alla spelare blir sjuka just på matchdagen. Om det är sant eller ej kan jag inte svara på. Men vi kom fram till allihopa att fotboll blir man bättre på genom att träna och inte genom att använda magi.

Under dagen kom ordföranden från Clube Argentina de Mar Celeste förbi för att se hur det går för hans tränare på kursen - kul med ett intresse! Det är lättare för en tränare att bli motiverad och göra ett bra jobb när någon stöttar honom. Ordföranden visade också stolt upp bilder på tjejerna i laget för mig - han lovade att be någon med email att skicka så att ni läsare också får se!

Idag sov bebisen lugnt i mammas famn nästan hela tiden medan mamma nästan har blivit fotbollstränare - saknas bara sex- & samlevnadskursen imorgon!