11 december 2012

Slutspel och soluppgång i Gaza

Vår Futebol dá forca-liga i Gaza har pågått sedan 15/9 och avslutades förra helgen med final 8/12 mellan lagen Estrela Vermelha och Escola Secundária de Xai-Xai. Estrela Vermelha kom på första plats och kvalade därför in till de nationella slutspelen i Chimoio. Eftersom Mocambiques fotbollsförbund inte har lyckats sätta igång den provinsiella damfotbollsligan i Gaza i år (officiellt finns det en liga per provins) så var Futebol dá forca-ligan den enda ligan och blev således även kval till de nationella slutspelen!

Bäst i Gaza - Estrela Vermelha

Andra plats - Escola Secundária de Xai-Xai
Många av lagen i Gaza är kopplade till skolor, som till exempel tjejerna på bilden här ovanför, vilket vi är extra glada över då tränarnas och tillika idrottslärares kunskap då kommer många barn till del. För i Gaza behövs det kunskap. Gaza är den provins med högst andel HIV-smittade i Mocambique - 25% av befolkningen är HIV-positiv. Andelen för hela Mocambique ligger på "bara" 12%.

Hög andel HIV leder till en hög andel dödsfall i statistiken. Men det är inte i statistiken som det är värst. Det är värst för de barn som förlorar sina föräldrar, sina lärare och sina fotbollstränare. I ett av våra fotbollslag, Sol Nasceu, från Chikumbane i Gaza blev statistiken verklighet. Vår fantastiska fotbollstränare gick bort, och med honom försvann eldsjälen bakom laget och tjejernas förebild och rådgivare - hela samhällets förebild och rådgivare. Men drivkraften försvann inte med honom, den lämnade han kvar. En lokal ung kille erbjöd sig att ta över och träna tjejerna och en av tjejerna som jobbar som städare i en affär erbjöd sig att betala bussresan de gånger tjejerna behöver åka de 20 km in till stan Xai-Xai för att spela match. Så fotbollslaget Sol Nasceu fortsätter, återhämtar sig och istället för att tappa motivationen när ledaren gick bort hedrar de hans minne genom att fortsätta kämpa för sitt lag och för sina rättigheter. Sol Nasceu betyder "solen gick upp" på portugisiska, och tjejerna i laget visar att även om solen gick ner för en stund så kommer den alltid att gå upp igen.  

Att fortsätta tro på att framtiden kan bli ljusare än den nutid man lever i och behålla sin drivkraft för att nå dit, är svårt. Det är speciellt svårt i Gaza, som utöver den ständiga kampen för överlevnad och mot HIV även drabbas av så mycket annat. Ett av våra lag, också det i Chikumbane, Escola Secundária de Chikumbane, drabbades av en cyklon så stark att hela skolan försvann. Tak, väggar, golv - allt flög iväg och förstördes. Utom fotbollslaget som fortsätter träna efter att de röjt upp på fotbollsplanen. Tjejernas tränare och idrottslärare, Diamantino, ger inte upp i första taget. Det är eldsjälar som han som gör att jag fortsätter tro på att solen alltid kommer gå upp och lysa lite starkare för var dag.