2 december 2012

Skollovsturnering - i Beira har tränarna redan börjat

Många av tränarna i Beira har redan visat sin vilja att fortsätta utveckla Futebol dá força med sina egna initiativ!

Tränarna Nervoso, Paulo och Fernando pratade med oss om hur svårt det var att få sponsorer till tjejfotboll. Nervoso tog med bevis på papper för att visa oss: "ansökan om sponsring avslås", och avslås och avslås och avslås. Han hade många olika exempel.

Vi tittade närmare på vad de ville ha sponsring till - fotbollsturneringar för flickor under skollovet december-januari i fyra av Beiras förorter för att sedan ha gemensamt slutspel. Genom att ha en turnering under skolloven får barnen något att göra vilket minskar risken av missbruk av alkohol och droger, sexuellt utnyttjande och prostitution. Och det enda de ville ha sponsring för var medaljer och pokaler för de tre bästa lagen.

Vår respons blev en mängd frågor: "kan ni ge oss konkreta detaljer? Hur många lag/tjejer kommer medverka? Vilka lag? Vilka förorter? Hur många matcher? Hur många medaljer?" Alltför ofta får man se fina ord på ett papper men som sedan tyvärr visar sig vara långt ifrån verkligheten. Men inte den här gången! Nervoso och Fernando berättade om sina planer väldigt ingående och det märktes att de var seriösa med sin organisering och visste vad de höll på med så då fanns det inte så mycket mer att säga. "Styr upp er turnering, vi fixar priserna!"

Och ni skulle sett vilka leenden som sprack upp i deras ansikten - från det ena örat till det andra! Äntligen någon som tror på dem och som inte bara säger att de gör något bra men som faktiskt också menar vad de säger och hjälper till!

Ett litet krux med det hela bara, hehe. Jag behöver er hjälp för att fixa medaljer och pokaler! Men vi har god tid på oss - slutspelen blir i början på februari! Men då har jag lovat Nervoso och Fernando att deras Futebol dá força-turnering ska ha en ordentlig prisutdelning och att både jag och Sarita dessutom ska närvara.

Att vi är på plats och ser det hela med egna ögon var väldigt viktigt för dem, de vill såklart visa upp sitt arbete och genom vår närvaro får deras arbete också mer tyngd i det lokala samhället för att inte tala om att det motiverar tjejerna.

Så, Nervoso och Fernando i Beira räknar med mig, Sarita och Futebol dá força. Och vi räknar med er! Var med och sponsra medaljer och pokaler genom en donation till konto 6151-555 983 048!