30 april 2012

Elias gör ett fantastiskt jobb trots avsaknad av allt

I söndags åkte jag ut till Michafutene, ca 45 min utanför Maputo i söndagstrafik (= ingen trafik). Efter att ha snurrat runt på jordvägar i 20 minuter hittade jag till skolgården där vår tränare Elias gör ett fantastiskt jobb med barnen från området. Han hade 19 tjejer och 25 killar igång med den enda trasiga bollen han hade. De spelade med plastflaskor fyllda med sand som koner. De flesta tjejerna med en capulana (traditionellt tygstycke) svept runt sig som "träningskläder" - shorts är för killar...

Tyvärr är Elias den enda i området som gör något för barnen - vilket å andra sidan gör fotbollen ännu mer populär och viktigare för barnen i Michafutene än på andra ställen. Nu har de genom Futebol dá força fått mer material! Tack även till IFK Nyköping som har donerat ett matchställ som Elias och hans flickor och pojkar nu kan använda. Matchställen är värda så otroligt mycket för dessa barn: de motiverar och får dem att känna tillhörighet och samhörighet - vilket ger dem en känsla av att känna sig sedda och viktiga. En känsla som borde vara naturlig för alla barn men som här är få förunnat. 



Elias och hans tjejer med fina nya matchställ - TACK IFK NYKÖPING

Elias och hans killar med fina nya matchställ (samma används för tjejer resp. killar) - TACK IFK NYKÖPING

Allihopa


Det gamla materialet - en trasig boll och plastflaskor
Fotbollsmålet
De gamla och de nya konerna

 Elias grupp tränar på skolgården till något som jag knappt skulle vilja kalla skola. Sedan cyklonerna i januari saknar delar av skolbyggnaden tak - regnar det får barnen krypa ihop under ett av de stora träden i närheten eller så får de ledigt från skolan den dagen. Inne i klassrummen saknas allt utom den svarta tavlan. Det finns inga stolar eller bänkar så barnen sitter direkt på cementgolvet - i de tre klassrummen där det finns ett golv.

Klassrum 1-3
 Ett nytt klassrum byggdes i år, och där finns det visserligen tak men bara ett platt plåttak - så vid regn är det omöjligt att undervisa för smattret från regndropparna på plåten. Två små fönster ger allt ljus som kommer in och följaktligen är det väldigt mörkt i rummet. Och det saknas golv. Jordgolvet är inte ens stampat utan högar med sand blandat med skräp är vad barnen får sitta på. Tre trädstammar delar rummet i tre delar där alla barnen slåss om att se vad deras lärare skriver på svarta tavlan. Deprimerat säger jag till Elias att klassrummet påminner mer om ett stall för hästar eller ett fängelse än ett rum där framtiden ska utbildas...

Klassrum 4
 I skolan går 400 barn, med tio lärare - 6 klasser på förmiddagen och 4 på eftermiddagen. Eftersom det bara finns fyra klassrum får två klasser på morgonen gå i skolan utomhus.

Klassrum 5

Klassrum 6
Att Elias fotbollsträningar med barnen är viktiga går inte att ta miste på. De tränar varje dag efter skolan och även på lördagar och söndagar. Elias har tre döttrar i laget och han jobbar 8-17 hela veckan för att försörja dem och sin fru, men efter jobbet springer han alltid för att hinna till fotbollsplanen och hans andra döttrar och söner - som han beskriver dem - för att träna fotboll med dem innan det blir mörkt. Det är att vara en riktig hjälte!