16 april 2012

Mer fotboll och självförtroende för var dag som går!

Nu har Virginia i Zimpeto, Iva från Escolinha do Tico i Massaca, Boane, och Mabisco i Aeroporto fått material för att kunna fortsätta sitt fantastiska arbete med sina tjejlag. Igår åkte jag också ut till Aeroporto där Gonçalo och hans 18 tjejer spelade match - för andra dagen i rad! Det är skollov och Gonçalo passar därför på att träna på en skolgård som för ovanlighetens skull inte är smockfull av skolbarn. Men full var den ändå, men av tjejer som glatt sprang efter den enda bollen som de har - och det är den enda bollen som minst tre lag delar på. Det är en boll som jag gav bort förra året till en annan tränare i samma område, och den har sedan dess tjänat minst tre lag parallellt som den enda bollen de har! Från och med igår har nu Gonçalos tjejer fyra bollar till - nya dessutom av bra kvalité till skillnad från den enda gamla - och annat material, västar, koner etc, som gör deras träning ännu roligare, vilket lockar fler tjejer bort från tidiga graviditeter, HIV/AIDS och ett liv fyllt av måsten och regler som hindrar dem från att leva liv de vill leva med drömmar som de faktiskt kan nå! 


Gonçalo och hans lag Ajudec

Målvakt och försvarare vaktar målet gjort av pinnar nedstuckna i sanden

Full fart på träning med nya fina västar
Efter en härlig titt på Gonçalos träning åkte jag vidare ut till Laulane där tränaren Higino från Albazine gästade Valdo från Laulane i en vänskapsmatch de hade organiserat. Eftersom det är skollov hade Valdo bara fått ihop fem tjejer, men istället för att ställa in matchen fick Higinos tjejer spela mot ett av Valdos tre pojklag. Pojkarna vann med 5-1 men tjejerna kämpade på bra och spelade riktigt bra på den stora planen. Mycket sand gjorde det tungt att springa men sprang gjorde det och knuffade undan pojkarna som var i vägen för deras anfallslokomotiv! 


Tjejerna från Albazine klagade efter matchen på att planen var så full av stenar och skräp och tränaren Higino kunde glatt påpeka att de i så fall inte ska klaga mer på deras egen städning av sin hemmaplan som de utför innan varje träning! Städning av planen - ett litet frö vi sått som nu tränaren tillsammans med sina spelare tar om hand, riktigt härligt att höra!


Lika härligt att se är att tränarna nu har börjat organisera egna matcher, vilket är precis det slags iniativ som behövs för att projektet ska rulla på av sig självt - och de tar fler och fler egna iniativ. Nästa vecka spelar Bento från Hulene mot Higinos tjejer från Albazine. Andra tränare som t.ex. Alda från Catembe (en halvö utanför Maputo) är också med.  


Tjejerna från Albazine

Efter matchen byter spelarna om under ett träd som ger lite skydd och skugga