30 april 2012

Festa de Futebol V

I lördags var det dags för vår femte Festa de Futebol i Albazine! Min kollega Sascha som också är U-17 herrlandslagstränare här i Mocambique var på träningsläger och kunde inte medverka så jag var själv från FFWU men var lovad att allt redan var organiserat av tyska Sida, GIZ, som är huvudorganisatörer. Så glad i hågen kom jag dit tidigt på morgonen för att sätta igång med det praktiska arbetet, som är FFWU:s uppgift, men kunde inte riktigt lika glad i hågen sätta igång... Ingenting var organiserat. Barnen var på plats, men ingenting annat så det var bara till att improvisera fram en ny plan för dagen. Till mitt förfogande hade jag 8 opumpade bollar som skulle räcka till de 192 barnen mellan 7-11 år. Efter att en av de lokala tränarna som är tränare för Futebol dá força hade sprungit hem och hämtat sin bollpump kunde vi i alla fall pumpa de bollar vi hade.

Medan barnen organiserades för att få frukost (äggmacka och banan) fick jag improvisera fram en ny plan för dagen som faktiskt blev riktigt lyckad! Jag fick hoppa in själv som tränare och värva två nya tränare för dagen eftersom tre tränare inte kom, Roxanna (en tysk volontär som kom med barn från ett center för gatubarn i Hulene) och João (vaktmästare på fotbollsplanen i Albazine), som tillsammans med våra Futebol dá força-tränare Higino, Sualé, Daçio och Francisco och den lokala tränaren Ivan, gjorde ett fantastiskt jobb med barnen. 


Vi började med att dela in barnen i små grupper, 24 barn per tränare, och med ett roterande schema var alla grupper hos alla tränare i tio minuter och gjorde olika fotbollsinriktade övningar. Det var många barn denna gång som aldrig hade varit med förut och det märktes. Även de mest enkla övningar som att passa runt en boll mellan fyra koner och sen följa efter sin pass och ställa sig bakom nästa kon, var svårt för många att förstå och det gick åt mycket tid att förklara. Till vår hjälp hade vi de något äldre barnen som är "tränare" för sitt "lag" om fyra barn - ett bra sätt att ge ansvar åt de lite äldre barnen (12-14 år) och kunna integrera dem även om de inte får plats som spelare. 


Efter stationsträningen gick vi över till lekar och för enkelhetens skull delade vi in barnen efter kön - vi hade tyvärr inte 96 västar... Vi lekte "Catch the Flag" med barnen som går ut på att ta sig över till motståndarnas planhalva och hämta en pinne och sen springa tillbaka med pinnen till sin planhalva - men blir du kullad av motståndarna på vägen hamnar du i "fängelse" och måste bli räddad av dina medspelare. En rolig och enkel lek som lär barnen att hjälpa varandra. Barnen älskade det och vi lekte många gånger. Medan vi väntade på lunchen som såklart var försenad med över en timme, lekte vi ringlekar och sjöng och dansade - trots 35 grader stark sol och inget vatten var barnen glada att för en gångs skull få vara barn. 


Maten kom till slut men räckte inte till alla. Jag insåg att GIZ bara räknar mat till barnen från skolorna, vilket är 128 barn, men eftersom det utöver dessa barn också kommer barn från Albazine och barn från ett center för gatubarn, räknar de alltså fel. Utöver barnen som är där som spelare kommer också de äldre barnen som fungerar som "tränare" för en grupp om fyra yngre barn, och inte de heller är med i beräkningarna. Sen har vi tränarna som håller i övningarna och lekarna samt idrottslärarna från de fyra skolorna som är där och hjälper till att hålla rätt på alla barn - och inte heller de är med i beräkningarna. Så att maten inte räckte kom ju inte direkt som en överraskning, och de fick åka och laga mer mat - men det tog tid och många barn fick vänta i över två timmar i stekande sol. Vatten saknades också. Jag passade på att diskutera vad som behöver förbättras i organisationen med idrottslärarna och tränarna medan vi väntade med barnen och ska nu skriva en rapport till GIZ, och hoppas att de i fortsättningen kan organisera detta bättre. Eftersom det är femte gången, och många problem är samma varje gång, tycker jag att det vore lätt att åtgärda då vi har påpekat samma sak om och om igen men eftersom inget händer ska de nu få allt fint nedstiltat på papper så att de inte kan bortse från det. 


Utöver de problem som uppstod hade barnen roligt, och jämfört med vardagen är fortfarande en dag med Festa de Futebol i Albazine något som alla barn i området ser fram emot! 


Vaktmästare João, för dagen tränare, igång med barnen

Stationsövningar med 192 barn och 8 bollar


Glada efter instruktioner i mindre grupper om "Catch the Flag"

Uppställning innan leken börjar

"Catch the Flag"


Ringlekar