11 april 2012

Projektet officiellt lanserat!

Lördagen den 7 april - på den mocambikiska kvinnodagen - var det dags för den officiella lanseringen av projektet på Campo de Costa do Sol i Maputo. Det börjar bli vinter här så temperaturen sjunker och är nu på kalla 28 grader, vilket var tur för alla 180 tjejer som spelade barfota på den fina konstgräsplanen. Vi hade 15 lag medverkande i turneringen - ett helt fantastiskt utfall! Det blev nästan för fantastiskt, det kom ett lag för mycket. 14 lag var anmälda, men av de 25 utbildade tränarna, var 15 där med sina nystarta tjejlag. Lite förvirring uppstod men med ett hastigt omgjort spelschema och lite ihopskramlade pengar för mellanmål och transport gick det bra.. Det går ju inte att neka någon att spela, den motivation och glädje tränarna har byggt upp kan vi bara försöka bygga upp ännu mer och att neka någon att spela vore att rasera hela bygget. Fyra till tränare var också på plats och hjälpte till varav en var kommentator och stod för mellansnacket - peppade publiken så till den grad att vi hade hela läktaren full av hejaklackar.

I stort sett alla tränare var där i tid (!) och vi började nästan turneringen efter utsatt tidschema. Tyvärr hade ingen ställt upp de små målen (vi spelade 7 vs 7 för att tjejerna skulle få spela så mycket som möjligt) så jag fick raskt ragga upp lite småpojkar runt planen som helt ofattbart klarade av att ställa målen tillrätta. Själv klarar jag inte av att rubba dem. Små mål är ett problem i Mocambique då den enda fotboll som spelas är elvamanna eller futsal, således finns det inga sjumannamål men vi hade lyckats få tag på fyra stycken just för dagen och transporterat dit dem så att vi hade två planer igång parallellt. När väl målen och lagen var på plats var det enda problemet att domarna ännu inte hade dykt upp - de kom tre timmar sent. Så jag och min kollega Sascha hoppade in och dömde de första matcherna så att vi kunde följa tidschemat till den grad det var möjligt.

Vi hade 180 tjejer igång som spelade och ännu fler som åskådare. Dansare på styltor underhöll publiken tillsammans med vår kommentator Sualé och DJ Mandito. Det var imponerande bra spel och hårda kamper med lagen Escolinha do Tico-Tico och Associacão Cosmos de Barcelona i final. Escolinha do Tico-Tico med coachen Iva slutade som segrare och fick ta emot segerpokalen av stadens kvinnliga borgmästare (Governadora da Cidade) samt t-shirts och rosor (kvinnodagen till ära) som den vietnamesiske ambassadören delade ut. Efter prisutdelningen var det dags för den officiella lanseringen där Victorino Adriano talade för Maria de Lurdes Mutola, fotbollshjälten och fd landslagskaptenen Tico-Tico slog ett slag för fotboll som plattform för personlig utveckling samt utbildningsministeriets statssekreterare och borgmästaren utropade "viva futebol feminino" (och passade på att politisera talen på vilket utropen följde). Men det var inte bara våra talare som utgjorde laget av viktiga personer på plats, även ungdoms- och sportministeriet var på plats, ambassadörer från Vietnam, Sverige, Storbritannien och Belgien samt representanter från WLSA och UNICEF. Och hör och häpna, inte bara Claudete och Carla (vice-ordförande resp. sekreterare) från fotbollsförbundets damfotbollskommitté var på plats utan till och med ordföranden var där - en man som bryr sig mer om sin fina titel än om damfotbollen. Men eftersom titlar är väldigt viktigt här så var det väldigt bra för oss att så många viktiga personer med fina titlar var på plats = mycket media.

TV, radio och tidningar var på plats och vi har fått bra och mycket uppmärksamhet för projektet - vilket är otroligt viktigt för att få lokala privatsektorn till hållbar och långsiktigt sponsring. En av TV-kanalerna vill göra en video av lanseringen och vi har blivit lovade de 2 000 kr som de begär för jobbet av en läsare i Stockholm - Tack! Tyvärr är Futebol dá forcas konto länsat efter lanseringen, men det var det värt! Jag vill tacka alla er som har skänkt pengar och stöd - utan er hade inget av detta varit möjligt! Även med små medel kan man nå långt, och det har vi allihop bevisat och fortsätter att bevisa!

Efter att borgmästaren utropat sitt sista "viva futebol feminino" avslutades lanseringen med att vårt band Moticoma drog igång vår officiella projektlåt och alla spelarna stämde in i refrängen: "Kom med oss! Hey hey! Vi spelar tillsammans! Hey hey! Du är en stark mocambikisk tjej! Tillsammans kommer vi gå långt!" och övergick sen till shangaana (lokalt språk): "Massela wena ke" ungefär "Ni går miste om något om ni stannar utanför, kom med oss!".

Och så var projektet officiellt lanserat! Direkt efteråt började finalen i en damfotbollscup där Paradise slog Benfica de Hulene med 6-0. I Paradise spelar tre av mina gamla spelare från Zixaxa i år, och det är så kul att se hur de fortsätter växa! Den traditionella sångaren Hortêncio Langa sjöng två klassiker i halvtid (på eget initiativ - hans sätt att stödja projektet) och efter matchen avslutades dagen med en dansgrupp som till ljudet av bongotrummor och timbila drog ut den sista energin ur den härliga publiken!

På vägen hem skjutsade jag hem två av tränarna som hade varit med och hjälpt till och medan vi svängde ut från parkeringsplatsen kunde vi redan höra på radio om lanseringen av projektet. Skrattandes sjöng vi med i "vår" låt på full volym och det var härligt att höra dem prata i baksätet: "Idag var jag med kändisar, jag var med borgmästaren och Tico-Tico", "Såg du målet som hon i EPC de Bagamoyo gjorde mot Zimpeto?!" Den ena höll hårt i sin vattenflaska (en vanlig PET-flaska) som numera bekläds av Tico-Ticos autograf, och trots att vi alla var dödströtta kunde vi inte sluta prata om dagen som var otroligt lyckad för Futebol dá forca och för våra första 180 tjejer!




Spelare i laget Estrelas de Nhlamankulo med en lyxig högersko

Sualé med dansarna på styltor

Det vinnande laget Escolinha do Tico-Tico och på andra plats Associacão Cosmos de Barcelona

Mocambikiske fotbollshjälten Tico-Tico

Maputos borgmästare
Se mer bilder på våra tränares Facebook-forum!