30 april 2012

Även mitt i stan behövs hjälp - Sofia får material

I fredags var vi och hälsade på Sofia och några av hennes tjejer som tränar på skolgården på Escola Secundária Noroeste 2 i Maxaquene - ett stenkast från Maputos stadskärna. Väl inne i de trånga gångarna inne i stadsdelen försvann dock Maputos pulserande stadsliv, vi kunde lika gärna ha varit ute i en av de mest negligerade provinserna. Som tur var har det inte regnat på ett par veckor - annars hade vi nog inte kommit fram.

På väg till skolan - samma väg som eleverna använder dagligen
Väl framme möttes vi av en strålande glad Sofia. Hon är själv spelare i ett av Maputos damlag och numera också i U-20 landslaget. 19-åriga Sofia ser upp till mina kollegor, som också är landslagsspelare, och vårt besök betydde mycket för henne. Inte minst för att vi hade med oss material till henne, och i och med det förbättrade hennes möjligheter att göra ett bra jobb med tjejerna. 

Den enda bollen Sofia hade innan besöket
Sofia med några spelare med nytt material framför fotbollsmålet
Många av tjejerna hade idrottslektion när vi kom, så det var bara ett fåtal på träningen, men materialet kommer till bra användning på en skolgård som saknar mycket. Nergångna skolbyggnader, smutsiga, nerklottrade och skräpiga, ger inte direkt den studiemotivation som behövs för att klara av studierna i skolklasser med över 60 elever. I en gammal simbassäng som numera inte används kunde vi se andra tjejer spela i brist på annat utrymme:


Men även om miljön och alla attityder runt omkring tjejerna ger dem väldigt låga odds att lyckas, om ens några att tala om, så är det personer som Sofia som kommer förändra detta!