20 september 2011

Var ska jag då?

Folks allmänna okunskap om Afrika gäller även mig, så först och främst måste jag ta reda på var jag ska flytta.. Mocambique ligger i sydöstra Afrika med kust mot Indiska Oceanen.



Landet gränsar till Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Swaziland och Sydafrika. Huvudstaden heter Maputo och ligger i södra delen av landet. Det bor ca 22 miljoner människor i landet som är ungefär lika stort som Sverige och Norge tillsammans. I Maputo bor det ca 1,5-2 miljoner människor, och det är den största staden. Större delen av befolkningen, 70 %, bor på landsbygden och har det överlag mycket sämre ställt än människor i städer. Median åldern är 16,8 år, med nästan hälften av befolkningen under 15 år. Medellivslängden är 52 år. Landet är väldigt fattigt: 55 % av befolkningen lever på under 18,4 Meticais om dagen ($US 0,50). Avsaknad av utbildning, sjukvård och infrastruktur, hög arbetslöshet och 11,5 % AIDS-positiva är bara några av de svåra problem landet står inför. Mocambique hamnade på plats 165 av 169 i FNs Human Development Index 2010. Detta trots att landet har haft en ekonomisk tillväxt på ca 8 % årligen sedan 1993. Trots tillväxten är landet nästintill helt beroende av bistånd, vilket gör att ekonomin är svår att planera och framförallt att regeringen hela tiden måste anpassa sig till hur bidragsgivarnas agenda ser ut.
Hur blev det så? Mocambique var en portugisisk koloni i fyrahundra år innan det blev självständigt 1975 efter ett tio år långt frihetskrig. Efter självständigheten följde inbördeskrig i tjugo år mellan det styrande partiet Frelimo och rebellrörelsen Renamo (stödd av apartheid-Sydafrika och Rhodesias vita minoritetsregimer), vilket destabiliserade landet och gjorde att de få instutioner och den lilla infrastruktur som portugiserna lämnade efter sig vittrade samman. Samtidigt var landet en av alla brickor i Kalla Krigets stormakters spelplan. Lägg till ett misslyckat försök med en marxistisk ekonomi och ni har landets historia i korta drag. Fred kom efterlängtat 1992 med demokratiska val från 1994. Sedan dess har Frelimo suttit kvar vid makten i alla val hitills, utan några anklagelser för valfusk (utom en gång då, men en gång - ingen gång, eller hur är det?). Mocambique framhålls ofta som en framgångssaga av biståndsgivare och har varit politiskt stabilt och demokratiskt (relativt sett) sedan vapenvilan -92. Landet har förändrats mycket till det bättre men är än idag ett av de fattigaste länderna i världen. 

Hmm, låter som en trevlig plats att flytta till.
Det ser fint ut på bild i alla fall..