Rent juridiskt har kvinnor i Mocambique det väldigt bra, deras rättigheter finns bekräftade i både konstitution och diverse lagar. Glädjande är också att Mocambique har bland den högsta representationen av kvinnor i politiken i Afrika samt flera framstående organisationer som arbetar med kvinnors rättigheter. Total jämställdhet ska enligt lag råda i alla segment av samhället, från den privata familjen till samhällets olika instutioner. Hur detta efterföljs i praktiken är en helt annan sak. Att få folks attityder att ändras kommer ta mycket längre tid än det tar att ändra lagstiftningen, men det är i alla fall en väldigt bra början.
Men i praktiken då? Mocambique rankades till plats 145 av 155 länder i the gender development index år 2007 (Sverige ligger på plats tre efter Holland och Danmark). Enligt en rapport om kvinnors rättigheter i Mocambique från International Federation for Human Rights (Fidh) i samarbete med Liga Mocambicanos Dos Direitos Humanos (LDH) har Mocambique lång väg kvar innan lagarna efterföljs.
Giftermål innan 18 års ålder är förbjudet, ändå gifte sig (blir bortgifta) 52 % av alla flickor innan de fyllt 18 år och av dem var 21 % redan gifta innan de fyllt 15 år 2008, enligt Unicef. Det är inte ovanligt med bortgifta tolvåringar på landsbygden. Polygami är också förbjudet enligt lag men förekommer fortfarande. Den stora andelen giftermål i unga åldrar bidrar till en hög andel graviditeter bland unga tjejer (varav många är oönskade - preventivmedel används inte vilket inte bara leder till att många barn får egna barn utan också till ökad spridning av HIV/AIDS). 24 % av alla tjejer mellan 15 och 19 år hade 2004 redan två barn och samma åldersgrupp stod för 13,4 % av alla totala graviditeter. Unga mödrar har i större utsträckning sämre chanser till överlevnad, för både sig själv och barn, både rent fysiskt och ekonomiskt.
Flickors unga ålder vid giftermål är en av de främsta anledningarna till att så få flickor går i skolan, då de antingen förbjuds gå i skola av sina nya äkta män eller helt enkelt blir för upptagna med att sköta sitt hushåll. Det är traditionellt sett kvinnans uppgift att ta hand om hem och barn, laga mat och hämta vatten vilket är väldigt tidskrävande och hårt arbete. Även de som inte är gifta och har egna barn att ta hand om blir ofta tagna ur skolan för att passa småsyskon och hjälpa till i hemmet, av rent ekonomiska skäl.
Det rapporteras också om utbredda sexuella övergrepp och trakasserier i skolor, både av lärare och jämnåriga manliga elever. I en studie av Mocambiques utbildningsministerium svarade 70 % av de tillfrågade flickorna att det finns lärare som kräver samlag för att godkänna dem och på så sätt få flytta upp en årskurs. 50 % av alla flickor svarade även att de hade blivit utsatta för sexuella övergrepp från lärare och jämnåriga manliga klasskamrater. Många av de tillfrågade visste inte om detta var olagligt eller inte och var man kunde anmäla övergreppen.
Dessa sexuella övergrepp i skolan bidrar till spridningen av HIV/AIDS, där unga kvinnor redan är en av de mest utsatta grupperna. Övergreppen bidrar också till oönskade graviditeter, med följd att flickorna måste sluta skolan då det är förbjudet att gå i skolan när man är gravid. Rapporten anger även kvinnors avsaknad av självständighet och självbestämmande över sig själv och sin kropp som en av de främsta anledningarna till spridningen av HIV/AIDS.
Våld och våldtäkt i hemmet är vanligt och 36 % av alla kvinnor ansåg 2008 att män av vissa anledningar har rätt att slå dem. Detta är dock glada nyheter då samma siffra var 54 % 2003. Anledningarna kan vara saker som att hon går ut utan att tala om det, hon säger emot maken, hon vägrar ha sex, hon bränner vid maten eller att hon försummar barnen.
Regler och traditioner kring privat ägande och ägande av land diskriminerar ofta kvinnor, även om hon juridiskt ska åtnjuta samma rättigheter som män. Arv är ofta ojämnt fördelade och änkor blir ofta lämnade utan något kvar efter sin man. Kvinnor har ofta yrken med låg ekonomisk säkerhet, och arbetar ofta hårt - 50 % av alla som arbetar med jordbruk är kvinnor. På det tillkommer ansvar för barn, hem och hushåll.
Rapporten framhåller att kvinnor ofta inte är medvetna om sina egna rättigheter och att andelen flickor som går i skolan är så låg vidare försämrar deras möjligheter senare i livet. Även de som är medvetna om sina rättigheter och vill göra något åt sin situation har svårt att få juridisk hjälp.
Vi får se vad lite fotboll kan ändra på.