17 mars 2012

Seminarium om sexuell och reproduktiv hälsa

Idag var det dags för andra delen av tränarnas utbildning: seminarium om sexuell och reproduktiv hälsa (ett moçambikiskt RFSU-paket). Utbildningen hölls av ungdomsorganisationen Associação COALIZÃO och sponsrades av tyska GIZ med hjälp av donationer från er läsare - TACK!

Alla tränare utom två kom (de två är fortfarande spelare och valde att idag spela match istället), och vi har därför 25 framtida hjältar som nu är med i projektet! Föreläsaren Farouk Simango och hans två medhjälpare Madalena och Mafalda pratade om bl.a. sexualitet, graviditet och pubertet. De blivande tränarna fick diskutera vad som ändras när spelarna kommer in i tonåren: fysiska och psykiska förändringar. Hur ska tränarna förhålla sig till spelarna under spelarnas tonår? Vad behöver de speciellt ta hänsyn till? Vad gör de om en spelare blir gravid? Påverkar menstruationen en spelare? Och vad är menstruation? Genus och sexualitet - vad är skillnaden? De pratade mycket om att de som tränare måste vara en extra mamma eller pappa till spelarna, och att de måste få in spelarna på rätt väg för att klara sig bra i livet.

Tränarna var till en början blyga, men började efter hand ta för sig mer och mer och Farouk gjorde ett bra jobb med att engagera alla. Föreläsning varvades med grupparbete och rollspel. Han använde ett språk som alla kunde förstå, ibland med några ord på lokala språket Shangana. De pratade om självförtroende, vikten av att välja och fatta egna beslut - och vikten av kommunikation och dialog - på lika villkor.

Och hur ska tränarna applicera detta på fotbollsplanen? De var alla överens om hur viktigt det var att inte bara utbilda sina spelare till de bästa fotbollsspelarna men även till unga starka individer som kan ta hand om sig själva. Det var intressant att se att många som under förra helgen inte bidrog särskilt mycket till diskussioner nu tog för sig och frågade och visade ett stort intresse för att lära sig mer.

Dagen avslutades med en demonstration av hur man använder kondomer, både kondomer för kvinnor och män - och alla sträckte på sig ordentligt för att se - och tog sen för sig av de gratis kondomer som delades ut.

En lyckad dag, med lyckliga tränare som glada tog emot sina diplom och varsin t-shirt (sponsrad av er läsare!) med projektets logga och texten: Sim, ela pode! Ja, hon kan! på magen. Väldigt fina och iögonfallande t-shirts som tränarna nu ska ut på fotbollsplanerna och bära med stolthet - ett väldigt enkelt och bra sätt att motivera dem och få dem att känna tillhörighet till projektet. Deras forum på facebook börjar bli välbesökt och vi uppmanar dem att fortsätta hålla kontakten tränare emellan för att organisera matcher och fortsätta att bolla idéer!

Nu väntar vi på att alla de 25 tränarna ska höra av sig och bestämma en tid när vi ska komma och se dem och deras lag under träningstid. Då ska de lämna in en lista på minst 15 spelare och kommer då få sitt material: 4 bollar, 10 västar, 20 koner, 1 visselpipa, 1 tidtagarur och ett par shorts (t-shirten har de ju redan!). Väldigt basic tycker ni säkert - men för en tränare som knappt har en boll är det hur mycket material som helst! Och även med lite material kan man med mycket vilja och kraft nå långt - och det är precis vad våra 25 hjältar kommer göra. Força!

Grupparbete

Grupparbete

Grupparbete

Mafalda pratar om sexualitet

Rollspel

Hur använder man kondomer?

Stolta Sofia med diplom och t-shirt

Elias får diplom

Föreläsare Farouk med tränare Goncalo redan iklädd t-shirt

Júlia och Iva


Ja, hon kan!