31 mars 2012

Officiell lansering av projektet


Nu pågår förberedelserna för fullt inför den officiella lanseringen av projektet i Moçambique på den moçambikiska kvinnodagen 7 april. Det är då lansering av projektet Futebol Feminino em Movimento, det övergripande namnet för mitt projekt Futebol dá força och Lurdes Mutola Foundations Meninas de Ouro (”Guldtjejerna”) som är uppföljaren till Futebol dá força. När vi har lyckats nå alla provinser med Futebol dá força kommer det finnas minst 25 tjejlag per provins, som då kan spela matcher mot varandra och skapa sin egen liga. Självklart kommer tjejerna inte bara bli starka självständiga individer utan många kommer ju också utvecklas till riktiga talanger på fotbollsplanen. För att ge dessa talanger en plattform för vidare utveckling på högre nivå och för att ge tjejer ett mål att kämpa för kommer Meninas de Ouro in med provinsiella lag (som mini-landslag i varje provins). De provinsiella lagen kommer spela mot varandra i en turnering baserad på landets tre (norra, södra och centrala) zoner för att underlätta logistiken i detta stora land, men förhoppningsvis också på nationell nivå. Detta underlättar också för fotbollsförbundet då de lättare kan scouta till landslag från de provinsiella lagen. Vi kommer stötta lagen med material för träning och matchställ. Beroende på hur mycket sponsorer vi lyckas få in, kommer vi även rusta upp en fotbollsplan per provins som i första hand ska användas för tjej-/damfotboll.

Så den 7 april – på den moçambikiska kvinnodagen – smäller det! Programmet är fastställt (vilket inte var det lättaste nu när vi har Utbildnings- & Ungdoms- och Sportministerierna med i båten, mycket protokoll och regler för hur man ska gå till väga..) och det mesta ser ut att faktiskt gå enligt programmet också (även om man inte ska ropa hej för tidigt, speciellt inte i Moçambique). Speciellt komplicerat är det att få alla viktiga personer på plats, vilkas närvaro helt till 100% inte är klart ännu.

Vi börjar dagen med en turnering för våra 25 nya fotbollstränare från Futebol dá força. De som redan har startat sitt tjejlag får vara med i en 7 vs 7 turnering. Anmälningarna trillade in – det är många som vill vara med, vilket är jättekul! Jag hade låga förhoppningar och planerade för att vi kanske kunde få ihop till 6 lag, men redan samma dag som informationen gick ut hade jag fler anmälningar än så och vi har nu 14 anmälda lag!

Turneringens vinnare och andra plats kommer få pokaler som fotbollsförbundet ställer upp med. Priserna kommer delas ut av Maputos landshövding – en kvinnlig sådan! – och sedan blir det tal av alla viktiga personer: olympiska guldmedaljören och Moçambiques ”Menina de Ouro” Maria de Lurdes Mutola, fotbollspelaren Tico-Tico, ordföranden för damfotbollskommittén, utbildningsministern, ungdoms- och sportministern, nämnda landshövding och till slut presidentens fru (som har lika hög ställning, om inte högre, här som t.ex. USA:s Michelle Obama). Efter allt detta kommer alla 25 Futebol dá força-tränare sjunga vår egen låt tillsammans med live-bandet Moticoma.

Sedan spelas finalen i 7 april-cupen med de två bästa damlagen i Maputo. Cupen ordnas av fotbollsförbundet och vi integrerar finalen i vårt program som symbol för var de tjejer som spelar i Futebol dá força-turneringen kommer hamna i slutändan: Meninas de Ouro.

Efter prisutdelningen, denna gång av presidentens fru och ungdoms- och sportministern, blir det Moticoma och tränarna med projektets egna signaturmelodi igen innan DJ Mandito kliver på scenen och drar igång festen. En grupp dansare och eldslukare höjer pulsen på publiken och vi hoppas att det slutar i en riktig folkfest!