12 mars 2012

09.03.2012 - Första tränarkursen börjar

När jag kommer till Campo de 1º Maio vid 07.00 är redan den första ivriga tränaren där - och hör och häpna: 24/27 kom i tid och kursen kunde börja 08.00. Av de 30 anmälda deltagarna var 25 utvalda utifrån de intervjuer vi hade gjort med alla interesserade och 5 utvalda av Fotbollsförbundet. Våra 25 kom hela bunten, men tyvärr uteblev 2 från Fotbollsförbundets kvot. 27 förväntansfulla tränare var dock där och av dem 15 kvinnor!

Obligatoriska öppningsceremonin hedrades av Kommittén för damfotboll som öppningstalade. Kursen leddes sedan av tyske Torsten Spittler, teknisk chef på Fotbollsförbundet, tillsammans med den f.d. landslagskaptenen och numera instruktören Pinto Barros samt Madalena Taju som arbetar med damfotboll på det tekniska departementet. För första gången någonsin anordnades en tränarkurs där alla deltagarna arbetar med tjej- och damfotboll - ett historiskt stort steg framåt!

Första dagen ägnades mycket åt att diskutera tränaren som förebild, både på och utanför fotbollsplanen. Utöver det fick de lära sig att lära ut grundläggande teknik till spelare. Grupparbete, teorilektioner och praktiska lektioner på planen följde. Det var häftigt att se hur snabbt gruppen verkligen blev en sammanhållen grupp där alla pratade med alla och där tränare, lärare, studenter och spelare av bägge könen blandades hejvilt!

Sju av kvinnorna är idrottslärare och ansvariga för skolans fotbollslag. En av dem är fotbollstränare för första gången och kom till kursen trippandes i högklackat med stora dinglande örhängen: "Men gud, inte visste jag att jag behövde idrottskläder." Lite generad satte hon sig bland de övriga deltagarna som höjde lite på ögonbrynen. Men sammanhållningen i gruppen byggdes upp direkt och när det var dags för de praktiska lektionerna fick Sofia låna shorts och sparkade av sig de höga klackarna och sprang runt barfota på planen.

På den fina planen - en av de finaste i Maputo - fick tränarna uppleva riktig lyx: gräsplan, många bollar, koner och västar. Tyvärr inte förutsättningar som någon av dem har på sin egen fotbollsplan, men fick dem att känna sig speciellt utvalda och motiverade dem ännu mer än vad de redan var innan.

Jag hade rysningar hela dagen - alla dessa unga engagerade och motiverade blivande tränare kommer verkligen bli något!

Grupparbete - Hur kan tränaren vara en förebild?

Grupparbete

Praktisk lektion

Iva och Sualé - två av våra framtida tränare

Pinto visar en övning

Tränare Elias och idrottslärare Alda väntar på sin tur

Anakleida och Aurora, två spelare från Zixaxa som nu vill ta steget vidare och bli tränare