12 mars 2012

10.03.2012 - Andra dagen på tränarkursen

Tyvärr fick andra dagen på tränarkursen en tråkig start. En av deltagarna kom direkt från gårdagskvällens fest, fortfarande stupfull stinkande av alkohol. Antagligen hade pengarna varje deltagare fick för transportkostnader gått åt till annat.. Extra tråkigt eftersom vi dagen innan hade pratat om tränaren som förebild. Efter att han fått sova ruset av sig i ett omklädningsrum och druckit vatten fick han avsluta kursen och åka hem. Om man inte har bättre omdöme än att komma berusad till tränarkursen - hur ska det då sluta när han väl har blivit tränare?!

De övriga deltagarna var väldigt upprörda över hans beteende och "hur han kunde riskera en sådan chans som de nu har fått i och med den här kursen" - och de fortsatte själva att diskutera hur tränaren bör vara som förebild. Nu hade de i alla fall ett tydligt exempel på hur tränaren inte bör vara.

Tyvärr blev det ännu lite tråkigare när Elias, en av tränarna, var tvungen att avbryta p.g.a. sjukdom. Han bor väldigt långt bort och för att komma i tid till kl. 08.00 behöver han antagligen gå upp 05.00 om inte tidigare. Antagligen kom han hem väldigt sent, åt inte särskilt mycket och gick upp väldigt tidigt utan att äta ordentlig frukost; kroppen var helt enkelt utmattad. Han fick vila, ta en alvedon och få i sig lite yogurt och kunde sedan medverka på teorilektionerna, men fortfarande med kramper i magen. Efter dagens sista lektion skjutsade jag honom till sjukhuset så att han kunde kolla upp vad som var fel, och på vägen dit förklarade han hur otroligt tacksam han var för att få delta i den här utbildningen och all hjälp han får av projektet. Han har försökt söka sponsorer/hjälp till sitt egna lilla projekt ute i Michafutene där han arbetar med både flickor och pojkar där han organiserade sin egen "Futebol dá forca"-turnering med HIV/AIDS som tema efter att ha blivit inspirerad av turneringen vi anordnade 19 november 2011. Ett riktigt framtidshopp, Elias!

Morgonen ägnades åt teknik och taktik för att sedan gå över till planering av träningar samt vad tränaren behöver tänka på beroende på vilken ålder spelarna har, 6-9 år, 10-12 år, 13-16 år eller 17-20 år. Det pratades mycket om pubertet, att man måste ta hänsyn till varje spelares situation hemma etc. Alla var överens om att tränarens bemötande är viktigt för spelarens utveckling, både fotbollsmässiga och personliga. Liksom gårdagen, var det både teoretiska och praktiska lektioner och grupparbete.

Den sista praktiska lektionen hölls på sandplanen, då det pågick en match på gräsplanen. Back to reality med andra ord. Mål utan nät, sandplan full med stenar och glasskärvor - men i alla fall med bollar, lite lyx åtminstone. Lektionen började med att de fick städa planen, plocka upp stora stenar och glasskärvor, vilket faktiskt en av grupperna hade skrivit med i sin planering av en träning! Sedan var det dags för nickar - och hur man pedagogiskt lär barnen att det inte gör ont om man bara gör på rätt sätt. Sedan fick de stegvis lära sig hur man ökar svårighetsgraden på övningen - liksom de fick i alla övningar.

En lång och intensiv dag i 34 graders värme med mycket information för tränarna att ta med sig ut i arbetet!

Morgonens praktiska lektion

Francisco, Cândida och Chadreque som ville bli fotograferade med allt fint material

Grupparbete - planera en träning

Instruktörerna: Torsten, Pinto och Madalena

Städning av planen innan träning

Nick-övning

Utan nät får man ha bollkallar bakom målet