27 september 2012

Tränarutbildningarna fortsätter & fortsätter stärka

Vår nästa tränarutbildning är nu planerad till 6/10 för våra tränare i Maputo provinsen. De ska då få lära sig om sex- och samlevnad: om sexuell & reproduktiv hälsa, familjeplanering, hur man förebygger HIV/AIDS, hur - och varför - man använder kondomer samt diskutera normer och tonårens psykiska och fysiska förändringar.

I samband med kursen hoppas vi på att kunna dela ut start-kiten med material till alla tränare! Start-kiten räcker dock inte så länge med de förutsättningar som tjejerna och tränarna ställs inför. Våra ursprungliga 26 tränare i Maputo City (Maputo City och Maputo provins är alltså två olika provinser!) har redan problem med att få fotbollarna att gå ihop trots att de fick fyra stycken helt nya i våras. Som tur var hade vi gamla bollar, dels från FC Djursholm och dels från en vän och fotbollstränare till mig i Mocambique, Nino, som hade massa bollar liggandes hemma och som tyckte att alla borde hjälpa till på något sätt utifrån de förutsättningar som var och en har. Han sa: "Cecilia, jag har inga pengar att ge dig, men jag har några fotbollar som du behöver mer än vad jag behöver - så ta dom, få det här projektet att blomstra!" Och dessa bollar används nu flitigt av Elias, Amosse, Sônia, Cândida, Alda, Bento och Sualé. Samtidigt försöker vi i så stor utsträckning som det är möjligt uppmuntra tränarnas entreprenörsanda. Tar materialet slut, måste de lösa  detta problem för egen förmåga. Och för vissa av dem har detta redan gett utdelning - Higino har aldrig problem med bollar då hans lag har blivit sponsrat av en lokal organisation. Det är ett stort jobb att väcka tränarnas entreprenörsanda och insikt om att de själva kan förändra sin situation, eftersom de under hela sin uppväxt har fått höra att de inte kan detta. Kreativitet, engagemang och självförtroende - tron på att man kan lyckas - är få förunnat i Mocambique, men sakta men säkert anammar tränarna detta och på så sätt sprids det till tjejerna så att framtida generationer kan börja leva livet med huvudet högt - redan från början!

Och någon som verkligen har anammat detta och vars självförtroende växer för var dag är min anställda och tillika projektledare i Mocambique, Sarita. Hon har nu blivit inbjuden - som enda mocambikan - till en kurs anordnad av Hollands fotbollsförbund om hur man praktiskt arbetar med barn i projekt. Och inte bara det, kursen hålls i Kenya! Så mellan den 14-20/10 ska Sarita öva sina färdigheter som projektledare, speciellt med barn som fokus. Hon ska öva sin engelska (hon har redan bett mig om diverse dokument på engelska så att hon kan presentera projektet på ett snyggt sätt) och framförallt ska hon känna sig viktig och betydelsefull! Vi satsar på henne - och då kommer hon satsa på våra tränare - som kommer satsa på tjejerna! Så nu behöver vi bara några som satsar på oss allihopa. Visa ditt stöd på 6151-555 983 048.

Men innan det bär av till Kenya, bär det av till Maputo provins och tränarutbildning. Sen när Sarita är tillbaka från Kenya blir det lansering av vår andra fotbollsliga i Inhambane. Och sen åker jag till Mocambique - och både jag och Sarita åker till Quelimane, Zambezia, för att anordna en tränarutbildning för 15 nya tränare! Då har Zambezias kvot i år om 25 tränare uppnåtts!