27 juli 2012

Bekämpa HIV/AIDS - och tabut kring det!

Jag pratade precis med Sarita som jobbar på med Futebol dá forca för fullt nere i Mocambique. Hon berättade att hon för några dagar sedan hade fått ett samtal från en av våra tränare, Sofia. Sofia är en ung kvinna och även idrottslärare på en skola i Maputo. Hon var utvald av Utbildningsministeriet att medverka i projektet och kom första dagen på tränarkursen iförd högklackat - man kan tänka sig att idrottslärare kanske inte var hennes första val utan någon annans val, någon som bestämde, som det brukar vara. Trots det var hon glad och kastade snabbt av sig klackskorna för att lära sig slå några passningar.

Sedan den första passningen hon slog i hela hennes liv den dagen har hon utvecklats otroligt och är en väldigt aktiv fotbollstränare! Och häromdagen ringde hon alltså till Sarita. Sofia berättade att hon ville jobba med Futebol dá forca fullt ut och ville lära sina fotbollstjejer om HIV/AIDS - men hon vågade inte! Stigmatiseringen och tabubeläggandet kring HIV/AIDS är fortfarande otroligt starkt i Mocambique och hon visste inte hur hon skulle kunna ta i ämnet så att tjejerna fick med sig den livsviktiga informationen från fotbollsplanen. Sarita föreslog då att en aktivist från vår samarbetsorganisation COALIZÃO skulle komma för att prata med tjejerna. COALIZÃO är en ungdomsorganisation utbildad av FN:s befolkningsfond, UNFPA, som aktivt arbetar för att motverka HIV/AIDS och organisationen höll även i den del som omfattade sexuell och reproduktiv hälsa samt förebyggande av HIV/AIDS under tränarutbildningen för Futebol dá forca.

Så igår kl. 14.00 var Mafalda, en av COALIZÃO:s aktivister, med Sarita och hälsade på i Sofias fotbollslag på deras träning. Då lärde de sig vad HIV/AIDS är, hur man kan undvika det och vad det får för konsekvenser att inte göra det. Gratis kondomer delades ut och tjejerna fick såklart veta hur de används. Alla satt i en ring på fotbollsplanen, och även skolans rektor kom och lyssnade en stund. Tjejerna var lite blyga till en början men slappnade av när Mafalda slängde in några skämt och ord på lokalspråket shangaana. Mafalda var otroligt nöjd efteråt och tyckte att tjejerna hade ställt väldigt bra och relevanta frågor. Och samtidigt lärde sig Sofia hur man kan tala om ett ämne som många inte vågar tala om - inklusive henne själv. Förhoppningsvis får hon mer mod att tala själv, för bara att hon tog iniativet att ringa Sarita och diskutera problemet är en helt fantastisk början! En helt fantastisk början av drivna, iniativrika, unga kvinnor - som nu också vet hur de ska kämpa mot sjukdomen HIV/AIDS!