6 augusti 2012

Nu går det undan - snart 3000 tjejer med oss!

Nu går det verkligen undan - jag hinner knappt med själv! Under veckan som gick utbildades tränare i Nampula, Tete och Cabo Delgado - alltså 30 nya tränare! Totalt har vi alltså 43 nya tränare med 11 nya i Maputo provins och två nya i Maputo City (som inte fick plats på förra kursen).

Tillsammans med våra 26 första tränare har Futebol dá força nu 69 tränare och 5 domare! Detta innebär att vi nu lär över 1380 tjejer om deras rättigheter, om att bara de bestämmer över sin kropp och att våld inte är ok


Idag, måndag 6/8, börjar även nya förväntansfulla tränare sina kurser i Gaza, Inhambane, Sofala och Manica! När de avslutar sin kurs på fredag har vi 45 nya tränare till och finns då representerade i alla provinser utom två! På plats i Gaza finns Sarita för att stötta tränarna genom kursen och för att på lördag anordna en turnering för att markera starten av projektet i provinsen. Turneringen fokuserar på hur vi ska bekämpa HIV/AIDS och mellan matcherna kommer tjejerna lära sig mer om detta medan publiken får ta del av samma information under matcherna! Genom fotbollen som kommunikativt medel blir sporten livsviktig i Gaza, som är den provins med flest HIV-positiva i Moçambique. Tack vare er läsares donationer får även lagen på första och andra plats medaljer - en symbol för att de är värda något, trots att de växer upp med inställningen att sådant bara är för deras bröder.  När vi har färdigutbildat alla tränare som står på tur kommer vi ha 148 stycken med över 3000 tjejer aktiva i hela Moçambique - Futebol dá força håller på att bli en nationell rörelse av volontärer som alla kämpar för tjejers rättigheter!