20 augusti 2012

Tico-Tico bjuder Futebol dá forca på turnering

I lördags firade den f.d. mocambikiske herrlandslagsmålvakten som fortfarande innehar första platsen i den sydafrikanska Premier Soccer League skytteligan, Manuel "Tico-Tico" Bucuane, jubileum. Han är även en stor supporter av Futebol dá forca och jobbar aktivt med att lobba för projektet i massmedia samt med att integrera flickfotboll i hans egen verksamhet där han arbetar med fotboll för barn. Hans mål är 50% pojkar och 50% flickor - vilket han med vår hjälp kommer uppnå! De flesta av hans tränare som jobbar med tjejer har gått Futebol dá forca-utbildningen och är väldigt aktiva tränare.

Och i lördags bjöd han Futebol dá forca på turnering för att fira sitt jubileum! Fyra flicklag deltog i turneringen där de förutom att spela och vinna priser även blev bjudna på lunch. Från Tico-Tico's egna tränarstab var två lag med, varav en av tränarna, Iva och hennes tjejer i Escolinha do Tico, tillhör Futebol dá forca. Utöver det var våra tränare Amosse och hans tjejer i C.F.F. de Chamanculo samt Higino och hans tjejer i Panteras de Albazine med.

Transport för Higino, Amosse och deras tjejer stod projektet för och vi tackar er läsare för detta! Higino och hans lag Panteras bor långt från stan och det var tur att det inte regnade för då hade det inte hjälpt hur mycket pengar ni läsare bidrog med - regnar det, är man fast i Albazine. Men som tur var gjorde det inte det och tjejerna i Panteras visade verkligen vad de går för när de får chansen!

Panteras kom på andra plats, slagna med nöd och näppe av tjejerna från Hulene,som är från Tico-Tico's egen tränarsatsning. Amosse och C.F.F. de Chamanculo kom på tredje plats. Sist slutade Iva och tjejerna i Escolinha do Tico. Alla var dock glada och mätta efter den goda lunchen, och framförallt fick ju många träffa den stora idolen Tico-Tico!

Jag fick ett email från Higino där han hälsade från alla tjejerna i Panteras och tackade för möjligheten att få delta i turneringen. Han berättade stolt om att de hade kommit tvåa och hade fått ta med sig en stor pokal hem! Glädjen lös igenom bokstäverna, och jag hoppas att tjejerna också hade någon att berätta det för som också kunde känna glädjen i deras ord och dela den med dem. Just tjejerna i Panteras, som bor långt utanför stan, har fått mycket motstånd från sina familjer men de flesta av tjejerna har vunnit kampen nu - med stor hjälp av sin engagerade tränare Higino - och får lov att spela fotboll tre dagar i veckan.. om de är klara med allt hushållsarbete först det vill säga...  

Glad lagkapten får ta emot pokalen för tjejernas andra plats

Glada tjejer på andra plats

Manuel "Tico-Tico" Bucuane

As Panteras do Albazine & coach Higino glada över en andra plats