15 augusti 2012

Turnering mot HIV i Xai-Xai, Gaza

I lördags 11/8 var Futebol dá forca på plats i Xai-Xai, i provinsen Gaza, där vi organiserade en turnering för att medvetandegöra fotbollstjejerna och deras omgivning om HIV/AIDS.

Turneringen ägde rum som avslutning på vår tränarkurs i provinsen, där vi utbildade 15 nya tränare! Av dessa 15  hade sju tränare redan flicklag sedan tidigare och det var dessa sju som spelade i turneringen. Alla 15 lag var däremot på plats för att före, efter och mellan matcherna lyssna på när våra sex aktivister berättade för dem om sjukdomen HIV/AIDS och hur man förebygger den.

Gratis kondomer fanns för de som ville ha, medan informationen var obligatorisk. Aktivisterna pratade om att tjejerna måste stå upp för sig själva och kräva skyddat sex - och att sex är något man har om man själv vill och absolut inget man ska tvingas till! Tjejerna fick lära sig att deras kroppar tillhör dem och att de själva är de enda som bestämmer över dem! På plats fanns även möjlighet att testa sig, självklart frivilligt, för att se om man var HIV-positiv.

Aktivisterna pratade inte bara med fotbollstjejerna utan även med tränare och övrig publik. Och publik var det, för turneringen avslutade inte bara vår egen tränarkurs utan inledde även "ungdomsveckan" i Xai-Xai. Tyvärr har de lokala myndigheterna inte ordnat något för denna "ungdomsvecka", utan Futebol dá forcas turnering blev den största aktiviteten under veckan. Myndighetspersoner var på plats för att stödja projektet, vilket betyder mycket för politiken bakom projektet.

Befolkningen i provinsen Gaza är den med högst andel HIV-positiva i Mocambique och det känns därför speciellt viktigt att prata om problemet där. Det första steget mot en förändring är att medvetandegöra människor och bryta tabut som dagligen hindrar unga människor att få information om sjukdomen och hjälp mot den!

Fyra av de sju lagen gick till slutspel, men alla lag bestämde gemensamt att dela upp priserna mellan lagen - vinst i turneringen innebar nämligen fotbollar! För att alla lagen skulle kunna komma igång och börja träna delades bollarna upp så att alla medverkande lag kunde gå hem med en boll! För att motivera spelarna fick vinnaren ta hem tre bollar och laget på andra plats två bollar, men detta helt enligt vad lagen själva kom överens om! Alla spelare fick också banan och vatten efter match!

Matchkläderna ni ser på bilderna fick tjejerna låna av pojklag.