29 augusti 2012

Skatteverk, f.d. president & utbildning ger självförtroende

Jakten på sponsorer fortsätter och fokus är fortfarande på Mocambique. Med mocambikiska företag blir finansieringen av projektet mer hållbar och jag hoppas att det snart lossnar där borta. Vi har en hel del interesserade företag - men för nästa år! Så för att få projektet att överleva tills dess får vi hålla oss till godo med privata donationer här via bloggen (tusen tusen tack till alla som har varit med och stöttat oss!) och via crowdfunding på fundedbyme.com (där vi bara har tio dagar kvar på kampanjen - kom igen!!!)

Jag och Sarita fortsätter jakten så länge och har fått positiva besked från Mocambiques skatteverk och från Joaquim Chissano Foundation. Mocambiques skatteverk håller på med en utbildningskampanj för att utbilda folk på landsbygden om hur skatt fungerar, varför och hur man ska betala den. Kampanjen förs med hjälp av musik, konst - och sport!

Ännu är inte vårt sammarbete helt hugget i sten (det är inte mycket som är det i Mocambique..) men som det ser ut kommer vi få ta del av deras kampanj. De kommer sponsra oss med material - till ALLA TRÄNARE i ALLA PROVINSER!!!!! - och då få chansen att utbilda våra tränare i skatteverkets funktioner etc. I och med detta får vi möjligheten att använda er läsares donationer till att starta en fotbollsliga för tjejerna i varje provins, så att de får kontinuitet i sitt spel och har något att träna inför. Vi startar i Gaza, i Xai-Xai, där tränarna är väldigt framåt och vill engagera sig! Vi har ju redan haft en turnering där mot HIV, med 15 lag, och sedan dess har det tillkommit nästan lika många som vi tyvärr har varit tvungna att säga nej till för tillfället eftersom vi inte har resurser för fler i dagsläget. Men den 14/9 får de 15 utbildade tränarna i Xai-Xai sina start-kit med material - och sen fortsätter vi från provins till provins! I samband med materialutdelningen lanserar vi också vår Futebol dá forca-liga i varje provins! Helt fantastiskt! Och självklart har vi HIV/AIDS-aktivister med även denna gång!

Sarita har också varit på flera möten med Joaquim Chissano Foundation, som är den f.d. presidenten Joaquim Chissanos egen stiftelse, och de har bl.a. en fond för sportinitiativ - och den är vi nu ute efter! Projektet har tagits emot med öppna armar, och den f.d. presidenten har själv läst på om projektet och tagit emot Sarita och Lurdes Mutola Foundation personligen! Vi får se vad det har för utdelning framöver, vad det har gett redan är en riktig självförtroendeboost för Sarita vilket hon verkligen behöver - och verkligen är värd!

Och ännu mer boost fick hon när hon igår var en av tre utvalda att vara med på en utbildning organiserad av OMM (det mocambikanska kvinnoförbundet) i sammarbete med USAID och USA:s ambassad i landet. Utbildningen handlar om kvinnor och sport, och det är bara tre organisationer inbjudna varav vi är en!

Sarita ringde och berättade detta och frågade om hon verkligen skulle gå: "vi har ju så mycket att göra". Jag sa till henne att det var en möjlighet hon absolut inte fick missa, och när hon väl hade hört mitt godkännande berättade hon med viss tveksamhet i rösten att hon då måste hålla en 15 minuter lång presentation om projektet. Jag förväntade mig att behöva övertyga henne om att hon skulle klara det, vilket jag har varit tvungen att göra många gånger, men jag hann knappt säga något innan entusiasmen sprudlade över telefonen. Hon hade tusen idéer om vad hon skulle säga, hur hon skulle lägga upp det, vilka bilder hon skulle visa osv. Helt fantastiskt! Jag minns första gången hon var med mig på ett möte, då jag fick presentera henne för att hon inte vågade själv. Det dåliga självförtroendet finns kvar i vissa lägen, men hon har vuxit otroligt mycket med ansvaret hon har fått - och det känns så häftigt! Om Futebol dá forca blev pannkaka helt och hållet, skulle jag ändå vara otroligt nöjd med att ha lyckats stärka och påverka en människa så som Sarita har vuxit och utvecklats i och med vårt arbete tillsammans!