16 januari 2012

Skolstart

Idag började skolan här i Mocambique, ca 6 miljoner elever i klasser med 67 elever i snitt. Tyvärr blir 200 000 elever utan skolplats i år då tillräckliga resurser saknas.

Skolan är dock trots de svåra förhållanden en fast punkt i tillvaron för många barn och ett avbrott från ett annars krävande liv. Jag fick idag höra talas om en flicka som vid tio års ålder förlorade bägge sina föräldrar och lämnades kvar med sina yngre bröder på sex resp. två år. De bodde kvar i skjulet som föräldrarna också lämnade kvar och den bara tioåriga äldsta dottern var nu familjens överhuvud. Hon började varje morgon kl. 05.00 med att tvätta sina yngre bröder och ge dem frukost innan hon skickade iväg sex-åringen till skolan. Själv började hon, med två-åringen på ryggen, arbeta i grönsakslandet. Väl färdig med deras egna grönsaker fortsatte hon arbetet på omkringliggande land för att tjäna några extra slantar. När lillebror kom hem ordnade hon lunch och gick sedan själv till skolan kl 13.00 - varje dag. Så trots att hon vid tio års ålder försörjde och tog hand om hela familjen, slutade hon aldrig att gå i skolan.

Flickan och hennes bröder fick senare hjälp från det lokala samhället och sedan även från högre instanser, men tänk den styrkan hon uppvisade och lägg till utbildning på det och ni har Afrika - framtidens kontinent. Futebol dá forca handlar om att ta fram denna styrka hos tjejer idag för att de ska få en bättre morgondag - var med du också!