31 december 2012

2012 - vilket år!

2012. Att sammanfatta året 2012 är inte lätt. Vilket år! Futebol dá forças första år har varit helt fantastiskt, helt absurt och jättejobbigt och jättekul. Och än en gång, helt fantastiskt!

Det känns häftigt att ha gjort den här resan och blicka tillbaka, och det känns ännu häftigare att veta att året 2012, det var bara början. Men vilken början!

Det här har hänt:

Futebol dá força smygstartar i september 2011. Jag kommer till Moçambique och lär mig portugisiska och lär känna Moçambiques fotbollsförbund och Lurdes Mutola Foundation. I oktober 2011 blir jag tränare för tjejlaget Zixaxa på staplande portugisiska och under de tre månaderna blir vi ett starkt lag både på och utanför planen, vinner vår serie och spelar moçambikiska mästerskapen som tyvärr avbryts av politiska skäl utan vinnare (annars hade vi tagit hem pokalen!) men grunden till Futebol dá força var lagd! 


I februari 2012 inleds Futebol dá força på riktigt - första tränarkursen hålls i Maputo med 28 tränare, varav majoriteten är kvinnor! De unga volontärerna blir utbildade som fotbollstränare av Bayerns fotbollsförbund och även i sex- och samlevnad samt mänskliga rättigheter och hur man förebygger HIV/AIDS och våld mot och sexuellt utnyttjande av kvinnor. Alla tränarna sätter igång att träna sina tjejlag runt om i huvudstaden med material sponsrat av Tysklands biståndsorgan GIZ. 

Den sjunde april - på Moçambiques kvinnodag - lanserades projektet officiellt som ett samarbete mellan Lurdes Mutola Foundation, Moçambiques utbildnings-, ungdoms- och sportministerier, fotbollsförbund och flera andra samarbetspartners. Maputos borgmästare, representanter från ministerier, flera ambassadörer, representanter från Unicef m.m. var på plats för att visa sitt stöd för Futebol dá força och Moçambiques tjejer. 15 av våra första lag spelade en turnering som sändes i nationell TV och med musik och dans var det en väldigt lyckad dag!

Under början av året handlar mycket om att stötta våra första tränare, få allt att fungera, jaga sponsorer och få Futebol dá força vidare till övriga delar av landet. Jag jobbar med två damlandslagsspelare knutna till Lurdes Mutola Foundation, Sandra och Sarita, varav Sarita fortsätter och blir Futebol dá forças första heltidsanställda - den lokala projektledaren i Moçambique. Från juni har hon en bra månadslön och får även lön i efterskott från februari då hon började arbeta heltid men utan lön. Att kunna ge tillbaka lite till Sarita som gör så otroligt mycket känns helt fantastiskt, och att se resan hon har gjort från den tysta blyga kvinnan som gjorde som hon blev tillsagd till det självsäkra energiknippe hon är idag som jobbar vid min sida och som jag inte skulle klara mig utan, har varit helt otroligt. I juni lyckades vi också köpa vår första bil till projektet tack vare donationer från er läsare! Sarita fick också chansen att utbilda sig till fotbollstränarinstruktör i oktober via Hollands fotbollsförbund, vilket ger oss en helt annan styrka och dimension i vårt arbete.  

I juni delade jag och Sarita på oss - hon fortsatte kämpa på i Moçambique och jag i Sverige. Tillsammans lyckades vi med mycket hårt arbete dra igång Futebol dá força på allvar och under sommaren utbildades 122 tränare runt om i landet via Hollands fotbollsförbund och ProSport. 

Samtidigt i Sverige började projektet bli känt i media med artiklar i DN, Offside, flera lokaltidningar etc. Jag var gäst hos Sanna Bråding i P3 och började föreläsa på skolor, för organisationer och företag om hur det är att vara ung och göra det man tror på - och komma någon vart när alla säger att du aldrig kommer lyckas. Bl.a. pratade jag på Junior Chamber Internationals nationalkongress, Thorildsplans gymnasium, för Fryshusets ledningsgrupp, var gäst på Linköpings FC:s hemmamatch mot Jitex, Drivhuset i Södertälje m.fl. och var även en sväng i Tyskland där jag gästade tennisturneringen Mercedes Cup och pratade om Futebol dá força och även hade fotbollstennisturnering med kända tennis- och fotbollslegender i samarbete med organisationen Football for Worldwide Unity för att samla in pengar till projektet. Jag var även gäst i SVT:s Världens Barn gala, men höjdpunkten var ändå när jag fick hålla mitt alldeles egna TED-talk på TEDxLund 14 november. En dröm gick i uppfyllelse mycket tidigare än vad jag hade tänkt mig!  

Tillsammans med min gamla moderklubb FC Djursholm, Linköpings FC, Sportsgear Sweden, Adidas Group Scandinavia och HumanBridge hölls också en kläd- och materialinsamling för Futebol dá força där vi bl.a. fick ihop 541 nya fotbollar, 870 matchtröjor och 202 par fotbollsskor som med hjälp av Active Cargo fraktades ner till Sydafrika för vidare transport till Moçambique. 

Jag och Futebol dá força blev under året tilldelade ett antal priser: Ten Young Outstanding Persons Award 2012 i kategorin etiskt ledarskap (där jag även är nominerad till den internationella tävlingen i Rio de Janeiro 2013), Svenska freds- och skiljedomsföreningens Börjes fredspris och Rotary Stockholms pris Årets Ungdomscoach. Av Junior Chamber International blev jag utsedd till en av Sveriges framtida ledare och karriärmagasinet Shortcut utnämnde mig till en av årets Uppstickare 2012. 

Men sen fick det räcka med strålkastarljus i Sverige - jag måste ju visa att jag är värd allt det där - och åkte tillbaka till Moçambique i november för att åka direkt från Maputo till Quelimane och sedan till Beira där jag och Sarita organiserade tränarutbildningar för 28 unga volontärer i respektive stad. Denna gång stod Belgiens ambassad i Moçambique för notan. 

Totalt har vi utbildat 171 unga volontärer som Futebol dá força-tränare runt om i landet, som totalt tränar ca 3 800 tjejer i dessa 171 fotbollslag. 109 av dessa lag har fått startkit med material, till stor del sponsrat av er läsare som tillsammans har donerat ca 300 000 kr genom den här bloggen. Ett extra stort tack till Peer Ågren och företaget XPND AB som står för en stor del av den summan! 


Antalet läsare har stigit och stigit, och totalt är ni ca 13 000 stycken som har läst vad jag skriver om vårt arbete - vilket känns helt otroligt. Gilla gärna vår sida på facebook också, så att tränarna själva kan gå in och se vilket stort stöd de har på alla möjliga håll och kanter i världen! 

Totalt har vi under året anordnat 10 turneringar där 86 lag medverkat, och tränarna har själva också tagit egna initiativ till matcher och turneringar lokalt runt om i landet.   

Ja, med facit i hand känns 2012 som ett helt fantastiskt år. Ett omvälvande år med mycket mycket arbete - ingenting kommer gratis - men där vi svart på vitt ser att Futebol dá força förändrar livet för tusentals unga tjejer runt om i Moçambique. Jag är stolt över att vara en del av denna fantastiska rörelse som förändrar synen på unga tjejer och tjejernas syn på sig själva. Jag är stolt över att ha motbevisat de som sa att jag inte skulle lyckas (och de som fortfarande tjatar på om det). Jag är stolt över att kunna ge arbete och meningsfull sysselsättning åt en heltidsanställd och 171 unga volontärer. Jag är stolt och glad - men också förväntansfull. 

2013 kommer bli ett år med ännu mer arbete. Futebol dá força kommer lanseras i Sverige som en stiftelse, vi kommer ha en ny hemsida på svenska och engelsa (lugn, bloggen blir kvar - den bara flyttar!) och framförallt kommer Futebol dá força bredda sin verksamhet. I Moçambique finns vi i alla provinser, men vi vill ha minst 25 tränare per provins, alla med material och en provinsiell fotbollsliga - så det ska vi fixa under nästa år. Många provinser har redan sponsorer klara, men några fattas så sponsorjakten fortsätter. Och även i Sverige kommer Futebol dá força starta upp verksamhet i socioekonomiskt utsatta storstadsområden. Det blir en utmaning som heter duga. Någon sa att det var omöjligt, så jag har ju egentligen inget val. Jag måste bevisa att det går. 

Gott nytt år till er alla och stort tack för att ni har hjälpt mig att göra 2012 till ett riktigt häftigt år! Låt oss göra 2013 ännu lite bättre. Vi siktar framåt och vi siktar uppåt. The stars is the limit.