11 oktober 2012

Internationella dagen för flickors rättigheter – för första gången i världshistorien!


Idag är det världens första internationella dag för flickors rättigheter!

FN har valt 11 oktober 2012 som den första dagen i världshistorien att fira flickor – och belysa vikten av att deras mänskliga rättigheter bör uppfyllas i hela världen. Dagen är vigd åt att alla flickor i hela världen bör få tillgång till skolgång.

I Moçambique uppmärksammas detta av flera stora organisationer och myndigheter – och temat är ”nej till tidiga äktenskap!”. Tidiga äktenskap innebär oftast att flickor tvingas sluta skolan för att ta hand om hela hushållet, ofta med tidiga och oönskade graviditeter som följd. I Moçambique gifter sig hälften av alla flickor innan sin 18-årsdag. Det berövar dem deras chans att bara vara barn, deras chans att gå i skolan och det leder ofta till att de i större utsträckning blir utsatta för våld och övergrepp.

Tjejer som får egna barn när de är mellan 15-19 år, riskerar långt fler komplikationer i samband med födseln – och att dö i samband med födseln är idag den vanligaste dödsorsaken, globalt sett, för tjejer i dessa åldrar.
Utbildning är den absolut mest effektiva metoden för att få slut på tidiga äktenskap, tidiga och oönskade graviditeter, spridning av HIV/AIDS, våld och sexuellt utnyttjande av tjejer. De flickor som får chansen att gå klart skolan har långt bättre möjligheter att leva ett hälsosamt och lyckligt liv – och framförallt långt bättre möjligheter att leva ett liv de själva har valt att leva!

Därför arbetar Futebol dá força i nära samarbete med skolor och de lokala strukturer som idag sätter gränserna för – eller ger möjligheten till – att tjejers rättigheter ska bli en självklarhet i samhället. Våra tränare ser skolan som sin främsta bundsförvant och försöker få sina spelare att mot alla odds fortsätta i skolan. Många av våra tränare är också idrottslärare på skolor, och jobbar aktivt med att integrera alla flickor i sina respektive skolor i sina fotbollslag. Men även de som inte själva har den bästa utbildningen jobbar för samma mål.

Två av våra tränare i Maputo, Amosse och Nascimento, har själva bara gått 6 år totalt i skolan. Jag minns att jag frågade dem på antagningsintervjun hur de skulle kunna bli förebilder för tjejerna och få sina spelare att gå klart skolan när de själva inte har gjort det. De mötte min blick och höll kvar den, för första gången under intervjun, och sa att alla borde få den möjligheten de inte fick. ”Ingen borde sluta som jag”, sa Amosse. Han tittade ner i golvet och sköt över pappret där han, med en stor kraftansträngning, hade skrivit ner sitt namn och sina kontaktuppgifter så att det hamnade på min sida av bordet. Det såg ut som ett litet barn hade skrivit. Han tittade upp igen, den tidigare stoltheten borta, och gjorde en menande gest mot sin egen handstil. ”Alla borde få den möjligheten jag inte fick”, sa han och mer beslutsamt la han till: ”Alla!”.

Idag, på den första internationella dagen för flickors rättigheter, är Futebol dá força på plats för att manifestera hur viktigt det är att alla flickor bör få tillgång till skolgång – och inte ta hand om hushåll och egna barn när de själva fortfarande är barn. Vårt uppmärksammande av flickors rättigheter slutar inte idag, vi fortsätter varje dag. Och på lördag har vi Moçambiques första turnering för flickors rättigheter i Albazine, utanför Maputo, för att uppmärksamma Moçambiques – och världens – första dag för flickors rättigheter.  

Vi tycker att en av tjejernas rättigheter bör vara att få spela fotboll, om de vill spela fotboll. De bör få gå i skolan, om de vill gå i skolan. Och de bör få vara barn, så länge de kan. Barn med framtidsdrömmar och oändliga möjligheter. Barn som kan ha kul på fotbollsplanen, precis som sina bröder.

Vad tycker du?