22 augusti 2012

"Fotboll kan rädda världen"


Publicerad 2012-08-18 i Östermalmsnytt
”Fotboll kan rädda världen”

”Fotboll kan rädda världen”

 Idén var att starta ett fotbollslag i Moçambique för att stärka tjejers självförtroende. Mindre än ett år senare har Östermalmsbon Cecilia Andrén Nyström utbildat 148 tränare och fått över 3 000 tjejer att spela fotboll.
Hon har alltid hållit på med – och brunnit för – fotbollen. Och när Cecilia Andrén Nyströms mamma fick jobb på svenska ambassaden i Moçambique föddes idén om projektet ”Futebol dá força” – fotboll ger styrka.
Situationen för tjejer i Moçambique är svår. Få går klart skolan och hälften gifter sig innan de fyllt 18 år. I åldrarna 15-24 år är 11 procent av tjejerna hiv-positiva, att jämföras med 4 procent för killar i samma ålder, vilket till stor del beror på att tjejerna är så beroende av sina partners, enligt Cecilia Andrén Nyström.
Det ville hon ändra på – genom att starta ett fotbollslag.
– När jag berättade om mina planer tyckte många att det var det dummaste de hade hört. Men jag fungerar så att om någon säger att det är omöjligt, då ska jag banne mig göra det och motbevisa dem, säger Cecilia Andrén Nyström och skrattar.
Sagt och gjort. Efter att ha fått kontakt med det moçambikiska fotbollsförbundet vid en landskamp åkte hon ut för att titta på en träning i en förort till huvudstaden Maputo. 
Trodde hon.
På en grusplan med krossat glas och hönor mötte hon ett 30-tal förväntansfulla tjejer som väntade på sin tränare – på henne.
Det var startskottet.
– Jag har alltid trott att fotboll kan rädda världen. Alla talar samma språk inom fotbollen, säger hon.
– Jag tror inte tjejer växer upp med bra självförtroende någonstans som samhället ser ut men genom fotbollen går det att stärka dem som individer.
Sedan dess har projektet växt lavinartat. Nu samarbetar de bland annat med Lurdes Mutola Foundation, grundad av nationalikonen och före detta friidrotten Maria Mutola, det moçambikiska fotbollsförbundet och landets utbildnings- ungdoms- och sportministerier. Dessutom arbetar två personer heltid med projektet.

3 000 spelare
I dagsläget finns det 148 utbildade volontärtränare, både manliga och kvinnliga, i hela landet med över 3 000 aktiva tjejer. Numera är projektet främst riktat till att utbilda tränarna som i sin tur förmedlar kunskaperna vidare till tjejerna.
– Utan tränare får vi inga tjejer. Nu utbildar vi fotbollstränare, men det är inte huvudsyftet – utan det är att stärka självförtroendet hos den enskilda individen, att ge kunskap om kvinnors rättigheter och att förebygga hiv och sexuellt utnyttjande och våld.
Målet är att projektet ska vara självgående och finansierat av inhemska företag inom tre år. Men för att nå dit är hon hemma i Sverige och Östermalm för att försöka få ihop mer pengar.
Pengarna går främst till ett startkit som alla tränare får med bland annat bollar – och en tröja med texten ”Sim ela pode” – ”Ja, jag kan” – på.
Det budskapet börjar nå ut.
Cecilia Andrén Nyström berättar om en 12-årig tjej som förbjöds att fortsätta att träna av sin mamma. Då slöt hela laget upp, gick hem till mamman och övertalade henne att låta flickan fortsätta spela.
– Jag hade sedan en workshop där vi pratade mycket om att stå upp för sig själv och att man måste tillåta sig själv att ha drömmar. Och när de skulle rita sina drömmar så ritade hon sig som fotbollsproffs med en tröja där det stod ”Ja, hon kan” på. Det är häftigt att det påverkar tjejerna direkt och att man kan märka det, säger hon.
FICK TVÅ PRISER – I ÅR

Namn: Cecilia Andrén Nyström.
Ålder: 21.
Familj: Mamma, pappa och hans fru samt fyra syskon.
Sysselsättning: Social entreprenör.
Priser: Vann både Svenska Freds- och Skiljedomsföreningens Börjes Fredspris och Ten Young Outstanding People Award Sweden i kategorin Etiskt Ledarskap i år.
Projektet: Vill du veta mer om projektet och hur du kan bidra? Gå in på projektets blogg: http://cecilia-mozambique.blogspot.com.