31 juli 2012

Vidare till Nampula, Gaza & Cabo Delgado!

Idag kl. 14.00 startar tio förväntansfulla tränare i Nampula sin tränarutbildning! Och på måndag drar kurser igång i Gaza och Cabo Delgado! Nu växer Futebol dá forca så det knakar! Det känns helt fantastiskt att rörelsen har dragit igång, och ju större vi blir desto fler tjejer får ta del av budskapet och desto fler små samhällen blir påverkade! Nu kör vi!



I samband med kursen i Gaza kommer även min kollega i Mocambique, Sarita, åka upp för att stötta de nya tränarna och även lansera projektet i provinsen med en turnering. Detta på förfrågan av den lokala fotbollsföreningen som har ringt och bett oss organisera en turnering där för fyra lag. Vi får med oss vår anti HIV/AIDS-aktivist från vår samarbetsorganisation COALIZÃO, Mafalda, som mellan matcherna kommer prata med tjejerna om sexualitet, pubertet, familjeplanering och hur man förebygger HIV/AIDS.

Gaza är den provins i Mocambique med flest HIV-smittade och det känns därför extra viktigt att vi kan ordna en turnering för tjejerna där - och extra viktigt att iniativet kom från Gaza och inte från oss!

Turneringen medför dock kostnader vi inte planerat för och vi tackar Kajsa Pehrsson som med sin donation på 5 000 kr gör det möjligt för oss att organisera turneringen!

Med fotboll bekämpar vi förtryck, HIV/AIDS och stärker unga tjejer 
- nu i fem av Mocambiques elva provinser! 
Var med du också - Handelsbanken 6151-555 983 048. 

Nu i Maputo provins - 11 nya tränare och 5 domare!

Futebol dá forca växer så det knakar! Den 19/7 - 22/7 utbildades 11 nya tränare i Maputo provinsen - alla kvinnor! Adércia, Amélia, Ana, Azélia, Isaura, Marta, Angélica, Madalena, Meldina, Loloca och Caridade som nu alla ska starta upp lag runt om i provinsen. De är alla tidigare fotbollsspelare och var under kursen väldigt engagerade både på plan och i klassrummet. Kursen hölls i holländska fotbollsförbundets regi under programmet Worldcoaches där tränarna lär sig att använda fotboll som medel för att stärka och utbilda ungdomar, i det här fallet tjejer!






I samma veva utbildades även fem kvinnliga domare som kommer att döma matcher och turneringar som vi eller tränarna anordnar!

Totalt har vi nu 37 verksamma tränare i Maputo stad och provins, alla fantastiska förebilder för sina tjejer och de samhällen där de är verksamma. Banbrytande och glädjande är att 25 av våra tränare är kvinnor, vilka är ännu starkare förebilder för spelarna!



Nu behövs det dock material till alla våra nya tränare! När tränarna har fått igång sitt lag får de alla ett startkit med material: 4 bollar, 10 västar, 20 koner, 1 manuell bollpump, 1 visselpipa, 1 tidtagarur och så får tränaren ett par shorts och en Futebol dá forca t-shirt. Detta motiverar otroligt mycket och materialet är essentiellt för att tränarna ska kunna jobba med tjejerna för deras rättigheter. Vi har visselpipor och bollpumpar kvar från förra kursen då vi fick dubbelt antal sponsrat - men resten behöver vi alltså nu! För att motivera domarna, som liksom tränarna arbetar helt volontärt, vill vi också ge dem ett startkit med visselpipa, tidtagarur och en Futebol dá forca t-shirt där det istället för coach på ryggen står domare. Visselpiporna på lagret räcker till domarna också men tidtagarur och t-shirts måste inhandlas!

Totalt kostar startkiten till våra 10 nya tränare 10 200 kr och startkiten till våra 5 nya domare totalt 600 kr. Vill ni vara med och hjälpa Futebol dá forca att växa?
Skänk ditt bidrag på Handelsbanken 6151-555 983 048!

Det enda som finansierar Futebol dá forca är de bidrag som ni fantastiska läsare bidrar med. Tack för att ni gör det möjligt för oss att göra skillnad för tjejerna i Mocambique!

27 juli 2012

Bekämpa HIV/AIDS - och tabut kring det!

Jag pratade precis med Sarita som jobbar på med Futebol dá forca för fullt nere i Mocambique. Hon berättade att hon för några dagar sedan hade fått ett samtal från en av våra tränare, Sofia. Sofia är en ung kvinna och även idrottslärare på en skola i Maputo. Hon var utvald av Utbildningsministeriet att medverka i projektet och kom första dagen på tränarkursen iförd högklackat - man kan tänka sig att idrottslärare kanske inte var hennes första val utan någon annans val, någon som bestämde, som det brukar vara. Trots det var hon glad och kastade snabbt av sig klackskorna för att lära sig slå några passningar.

Sedan den första passningen hon slog i hela hennes liv den dagen har hon utvecklats otroligt och är en väldigt aktiv fotbollstränare! Och häromdagen ringde hon alltså till Sarita. Sofia berättade att hon ville jobba med Futebol dá forca fullt ut och ville lära sina fotbollstjejer om HIV/AIDS - men hon vågade inte! Stigmatiseringen och tabubeläggandet kring HIV/AIDS är fortfarande otroligt starkt i Mocambique och hon visste inte hur hon skulle kunna ta i ämnet så att tjejerna fick med sig den livsviktiga informationen från fotbollsplanen. Sarita föreslog då att en aktivist från vår samarbetsorganisation COALIZÃO skulle komma för att prata med tjejerna. COALIZÃO är en ungdomsorganisation utbildad av FN:s befolkningsfond, UNFPA, som aktivt arbetar för att motverka HIV/AIDS och organisationen höll även i den del som omfattade sexuell och reproduktiv hälsa samt förebyggande av HIV/AIDS under tränarutbildningen för Futebol dá forca.

Så igår kl. 14.00 var Mafalda, en av COALIZÃO:s aktivister, med Sarita och hälsade på i Sofias fotbollslag på deras träning. Då lärde de sig vad HIV/AIDS är, hur man kan undvika det och vad det får för konsekvenser att inte göra det. Gratis kondomer delades ut och tjejerna fick såklart veta hur de används. Alla satt i en ring på fotbollsplanen, och även skolans rektor kom och lyssnade en stund. Tjejerna var lite blyga till en början men slappnade av när Mafalda slängde in några skämt och ord på lokalspråket shangaana. Mafalda var otroligt nöjd efteråt och tyckte att tjejerna hade ställt väldigt bra och relevanta frågor. Och samtidigt lärde sig Sofia hur man kan tala om ett ämne som många inte vågar tala om - inklusive henne själv. Förhoppningsvis får hon mer mod att tala själv, för bara att hon tog iniativet att ringa Sarita och diskutera problemet är en helt fantastisk början! En helt fantastisk början av drivna, iniativrika, unga kvinnor - som nu också vet hur de ska kämpa mot sjukdomen HIV/AIDS!




18 juli 2012

VI BLIR STÖRRE!

Futebol dá força växer!!! 

Vi har nu fått klartecken från det holländska fotbollsförbundets representant i Moçambique, ProSport, att vi kostnadsfritt får ta del av deras fotbollstränarutbildningar inom programmet Worldcoaches. Detta innebär att vi får utbilda 100 nya tränare - 10 nya tränare i varje provins! Vi fördubblar alltså antalet tränare och dessutom går vi från att ha varit verksamma i "endast" två provinser till att nu finnas i hela landet. Futebol dá força är nu ett nationellt projekt!

Utbildningarna vi får ta del av är egentligen för lärare som ska medverka i CocaColaCup (Coca-colas största reklamkampanj/sociala aktion i Moçambique - en nationell skolfotbollsturnering för pojkar, dock börjar de i år att till viss mån även innefatta flickor..). Imorgon sätter vi igång med den första utbildningen i Maputo provins och därefter betar vi successivt av alla övriga tio provinser!

När vi är klara kommer vi alltså att ha över 2 000 tjejer integrerade i projektet med 126 specialutbildade tränare, varav majoriteten är kvinnor själva, på 126 platser runt om i hela landet!

Det känns helt fantastiskt! På mindre än ett år har Futebol dá força vuxit explosionsartat: från att jag själv var tränare för ett lag till att över 2 000 tjejer nås av budskapet runt om i hela landet!

Detta innebär dock att vi alla måste hjälpas åt igen! För att våra nya 100 tränare ens ska kunna börja utnyttja sina nyförvärvade kunskaper överhuvudtaget måste vi kunna erbjuda dem material - ett startkit med bollar, koner och västar. Och för att köpa det behöver vi pengar, närmare bestämt ca 80 000 kr. Så nu är utmaningen igång igen - vill ni hjälpa Futebol dá força att ta ganska många steg till? Jag vet i alla fall en sisådär 2 000 tjejer i Moçambique som skulle bli oerhört tacksamma!

Var med och låt Futebol dá força växa genom Handelsbanken, 6151-555 983 048!

Alla bidrag är välkomna, stora som små! Och jag vill skicka ett stort tack till Rickard Broman som har donerat 5 000 kr till projektet - vilket räcker till material till en halv provins: 5 tränare och över 80 tjejer!

15 juli 2012

Beat the Stars!

Igår gick "Beat the Stars" av stapeln i samband med tennisturneringen MercedesCup i Stuttgart, Tyskland. 16 lag gjorde upp om biljetter till en Real Madrid match (hotell+flyg inkl.), VIP-biljetter till en VfB Stuttgart match och VIP-biljetter till finalen i MercedesCup. Detta kunde de vinna i vår fotbollstennisturnering, där de med 10 euro var i anmälningsavgift direkt gav sitt stöd till Football for Worldwide Unity - 320 euro blev det totalt!

Det blev en hård kamp om fotbollen på tennisbanan, med blandade regler från tennis och fotboll. På tredje plats kom "FC Holzburg" som vann över "Hot Shots" och därmed kammade hem VIP-biljetter till finalen i MercedesCup. Finalen blev otroligt hård kamp mellan "Dr. Med Denrasen" och "Wolfsbrüder", där "Dr. Med Denrasen" till slut vann och fick välförtjänta biljetter till en Real Madrid match, med flygresa till Spanien och hotell inkluderat. "Wolfsbrüder" var dock inte ledsna över sina VIP-biljetter till en VfB Stuttgart match.

Amatörspelarna skulle även möta internationella idrottsstjärnor i turneringen, därav namnet "Beat the Stars", men tyvärr avbokade VfB Stuttgart spelarna Hansi Müller och Roland Mall samt spelarna från Eintracht Frankfurt pga det dåliga vädret... Tennisstjärnorna Goran Ivanosevic och Thomas Muster kunde inte heller vara med då de hade fullt upp att spela mot varandra i sin egen tennismatch i MercedesCup, som hade blivit uppskjuten från dagen innan pga regn.. (tacka vet jag fotboll, där kommer ingen till skada av lite regn..) Men tennislegenden Henri Leconte kom som överenskommet och spelade med mig mot det vinnande laget "Dr. Med Denrasen", där de än en gång bevisade att de hade vunnit välförtjänt. De vann överlägset över mig och Henri Leconte trots att domaren för dagen, vår FFWU Ambassadör Nadine Angerer (Kapten i tyska damlandslaget och flerfaldig världsmästare), såg mellan fingrarna vid några av våra regelövertramp.

Jag och tennislegenden Henri Leconte försöker oss på fotbollstennis

Nadine Angerer, som nyligen skrev på som Ambassadör för FFWU, är väldigt engagerad och går in för att hjälpa oss att hitta sponsorer till 100%. Det var första gången jag träffade henne, och det var ett väldigt bra första möte. Hon törstade efter mer kunskap om Futebol dá forca och vill väldigt gärna åka med mig nästa gång jag åker dit i slutet av året! Hon är en väldigt jordnära människa och tycker inte så väldigt mycket om alla fina middagar och "ett glas vin" hon måste ställa upp på för att få prata om Futebol dá forca och FFWU med olika bankdirektörer och liknande, men gör det gärna för att hjälpa till! Nadine har spelat ett år i Djurgården och även om hon bara kunde tre meningar på svenska, var det ett skönt avbrott i tyskan som jag kämpar på med. Tänk att det ska vara så svårt.. einz, zwei, drei...

Nadine Angerers manager Sascha Fabian, jag, Nadine Angerer och FFWU:s marknadsföringschef Alex Stöhr
 tog en liten paus när solen kikade fram och kollade på tennisen

13 juli 2012

MercedesCup i Stuttgart, Tyskland

Jag är nu i Stuttgart, Tyskland, på MercedesCup och pratar om Futebol dá força. MercedesCup är en tennisturnering med världsstjärnor som Henri Leconte, Thomas Muster, Goran Ivanocevic, Bernard Tomic, Tommy Haas m.fl. I samband med tennisen anordnar även vi i Football för Worldwide Unity en fotbollstennisturnering där amatörlag får spela mot några av tennisstjärnorna, mot Tysklands damfotbollslandslagsmålvakt Nadine Angerer (FFWU Ambassadör) samt mot fotbollsstjärnor från VFB Stuttgart och Eintracht Frankfurt. Vi har även en monter, där jag står och pratar, där man kan bjuda på signerade fotbollar och signerade matchtröjor från Tysklands damlandslag, Ajax, Liverpool, Galatassaray Istanbul, Borossia Dortmund och VFB Stuttgart. Även Arjen Robbens egna använda matchtröja från Bayern-München går att bjuda på! Högstbjudande vinner och pengarna går oavkortat till FFWU & Futebol dá força! Ni kan självklart också vara med och bjuda på tröjorna med ett mail till cecilia@ffwu.org. Anmälningen är bindande.

Trots kyla och en del regn har MercedesCup över 35 000 besökare och vi hoppas att några lägger tennisinteresset åt sidan en stund och hjälper oss att hjälpa till med fotbollen i Moçambique. Mercedes Benz, som anordnar turneringen ställer även upp och betalar våra broschyrer och min vistelse i Stuttgart - tack! Så ni som av en händelse befinner er i Sturtgart, kom förbi och hör mina tappra försök att på tyska (med en salig blandning av svenska, engelska och portugisiska i huvudet) berätta om vad vi gör i Moçambique.

Uppvisningsmatch i fotbollstennis för FFWU med tennisproffsen Bernard Tomic & Alex Wasche
 mot VFB Stuttgart-fotbollsstjärnorna Christian Gentner & Martin Harnik

Utmaningarna fortsätter med goda resultat både i Mocambique och i Sverige

Futebol dá forca fortsätter för fullt i Mocambique! Våra tränare fortsätter att organisera matcher mot varandra, och även mot nya tränare som har startat lag utan att ha gått vår tränarkurs - i väntan på nästa kurs har de redan börjat att träna sina tjejer! Elias, Higino, Alda, Manuel, Arone, Sualé, Goncales och de andra gör ett fantastiskt jobb!

Tjejer från Benfica do Aeroporto

Sualé och hans tjejer i Benfica do Aeroporto innan match
Sarita och Sandra gör ett ovärderligt jobb och har stor nytta av vår Futebol dá forca-bil som de har tillgång till tack vare alla er underbara läsare!

Här i Sverige fortsätter arbetet med att söka sponsorer. Diskussioner om samarbete pågår med Linköpings FC, för vilka jag även var Matchens officiella gäst när de mötte Jitex BK. Då fick jag berätta om Futebol dá forca för de 557 personerna i publiken. Återkommer som gäst på nästa hemmamatch mot Malmö den 26/8. Under tiden fortsätter Linköpings FC och Futebol dá forca utmaningen att samla in 32 matchställ för vår Futebol dá forca-liga i Mocambique! Nu har även Kilafors IF antagit utmaningen och skänker två stycken matchställ - stort stort tack! Vi har nu fyra matchställ - se efter i din förening om ni också har matchställ som bara ligger i något förråd. Om ni har, samla ihop och skicka innan 31/8 så kan de göra stor skillnad i Mocambique!

Och håll utkik i nästa nummer av Offside där ni kan läsa om mig och Futebol dá forca, intervjuad av journalisten Christian Daun!